SpeelOkee beste kinderdagverblijf

Blog; Wat heb jij aan vandaag?

'Vandaag kijk ik naar buiten en zie ik dat het regent. “Hmmm…..wat doe ik aan vandaag”. Ik maak een afweging in mijn hoofd, ga ik voor een rokje of trek ik een broek aan? Ik besluit om een leren broek aan te doen met een lekkere warme trui erop. Ik trek mijn lange regenjas aan en met een dikke warme sjaal om mijn nek stap ik de deur uit! Na een flinke regenbui heb ik mijn kinderen naar school gebracht en kom ik aan bij SpeelOkee. Door de kinderen word ik verwelkomt, in de groep hangt een mooie tak aan het plafond met allemaal verschillende soorten kleding eraan. Ik vraag aan de kinderen waarom er kleertjes op hangen. Al snel krijg ik het antwoord dat het de kleertjes van Puk zijn. Een ander kindje vult het verhaal aan en vertelt dat Puk vies was'. 

 
Op de groepen zijn wij van start gegaan met het thema “Wat heb jij aan vandaag?” Een alledaags thema waarmee wij goed kunnen aansluiten op de belevingswereld van de kinderen en waarmee we kinderen op speelse wijze er van alles over kunnen vertellen en laten ontdekken. 
Als ouder kun je op verschillende manieren in aanraking komen met zo’n alledaags thema waar wij binnen SpeelOkee mee bezig zijn. 
 

Hoe kun je als ouder hierbij aansluiten en wat neem je hierover mee in het opgroeien en opvangen van je kind(eren)?

 
Het onderzoeken van verschillende kleding stukken? (Baby)
Samen met Puk ontdekken baby’s verschillende kledingstukken door eraan te voelen, ernaar te kijken en ermee te spelen. Een baby doet allerlei prikkels op in hun motorisch en zintuigelijke ontwikkeling. Door een trui bij je baby aan te doen, ervaart hij warmte. Door verschillende kledingstukken ervaart de baby verschillende materialen, een trui voelt bijvoorbeeld zacht aan. Door rituelen te herhalen krijgt een baby steeds meer besef welke kledingstukken in een dagelijkse routine voorbijkomen. Zo gaat een baby herkennen en ervaren dat een jasje tegen de regen fijn is, of dat bij het naar buiten gaan een jasje aan doen gebruikelijk is voor het bieden van bescherming bij kou en wind. 
Als je kind rond de 1,5 jaar oud is leert hij dat er verschillende soorten kledingstukken zijn en hoe deze kledingstukken heten. Tijdens het aan- en uitkleden kun je als ouder de kledingstukken benoemen. Dit vergroot de woordenschat van je kind. Als je kind weer wat ouder wordt weet je kind ook de kledingstukken te verbinden aan de lichaamsdelen. Een muts is voor op je hoofd, een trui zit over je buik. 
 
De bescherming van kleding? (peuter)
Door je kind mee te laten denken over het aan trekken van kledingstukken, kan je kind ook verbindingen leggen tussen de weersomstandigheden en kledingkeuze. Bijvoorbeeld laarsjes trek je aan als er plassen op de grond liggen. Maar niet alleen buiten kan kleding nat worden ook als je kind aan het experimenteren is met zelfstandig eten en drinken. 
 
Het stimuleren van zelfstandigheid bij het aan- en uitkleden.
De meeste kinderen kunnen zichzelf prima uitkleden als ze ongeveer 2 jaar oud zijn. Het aankleden gaat vaak nog wat lastiger. Als je kind nog geen interesse toont in zelf aankleden, begin hem dan rond zijn 2e verjaardag te stimuleren. Misschien wordt hij enthousiast als hij zelf zijn kleren uit mag kiezen. Daarvóór kun je al samen oefenen. Jij helpt bijvoorbeeld zijn handjes in de mouwen en hij trekt zijn trui omlaag. Het zal ongeveer een jaar duren voor hij zijn kleren goed aantrekt en nog een jaar (hij is dan 4 of 5) voor hij knopen en bandjes goed kan vastmaken.
Dit proces vraagt ook van jou als ouder inzet en geduld. Je vraagt je waarschijnlijk af wanneer je je kleine zal helpen, zal stimuleren om het zelf te doen en het hem alleen laat proberen. 
Op de website van www.wij.nl staat een leuk artikel waarin er tips en tricks voor jou als ouder worden aangegeven. https://wij.nl/peuter-kleuter-groei-ontwikkeling/artikel/zelfstandig-aankleden
Op die manier kun je kijken naar wat het beste bij jou en je kind past. 
Het ontwikkelen van smaak en voorkeur van je kind
Door je kind zelf een stem te geven bij het aankleden stimuleer je je kind in zijn zelfstandigheid en ontwikkelen van identiteit. Een peuter kan leuke creatieve creaties bedenken in zijn kledingkeuze. De ene peuter heeft hierin meer een eigen wil dan het andere kind. Door als ouder bij een goede keuze een compliment te geven zal zijn zelfvertrouwen vergroot worden en dit zal bijdrage om op een ander moment een keuze te maken. Als peuter van ruim 3,5 jaar wordt hij zich er steeds meer van bewust dat zijn lichaam van hemzelf is en ben je als ouder natuurlijk trots dat je peuter zichzelf kan aankleden. Het is natuurlijk hartstikke leuk om te zien hoe je peuter een eigen smaak ontwikkelt en mee wil denken in kledingkeuze. Wij kunnen ons ook zo voorstellen dat je geduld als ouder op de proef wordt gesteld en dat je met je kind in een strijd verwikkelt raakt tijdens een ochtend- of avond ritueel. Op de website www.wij.nl staat een leuk artikel hoe je strijd kan voorkomen. 
 
 

Valentijn

De kinderen hebben prachtige Valentijnknutsels gemaakt voor hun allerliefste papa's en mama's.

Wij wensen u een mooie dag.

Voorlezen! Plezier voor kind én ouder! BLOG

Zoals ieder jaar, zijn er ook dit jaar de Nationale Voorleesdagen!
De Voorleesdagen zijn dit jaar van woensdag 22 januari tot en met 1 februari 2020. daarom belichten wij deze periode ook nog eens extra het belang en plezier van voorlezen! 

Lees meer

Nationale Voorleesdagen 2020

Zoals ieder jaar, zijn er ook dit jaar de Nationale Voorleesdagen van 22 januari t/m 1 februari 2020!

Tijdens De Nationale Voorleesdagen van 22 januari tot en met 1 februari 2020 staat voorlezen aan de allerkleinsten centraal. Voorlezen is niet alleen gezellig, het is ook belangrijk. Het vergroot de woordenschat van kinderen en helpt ze om de wereld om zich heen te begrijpen. (bron: www.nationelevoorleesdagen.nl).

Het ‘prentenboek van het jaar’ is  “Moppereend”. 
 Waar gaat het boek over? 
Moppereend gaat gedurende dit prentenboek van mopperig naar extreem chagrijnig. De andere dieren, die haar juist proberen op te vrolijken door te vragen of ze met hen wil meedoen, worden uiteindelijk allemaal aangestoken door het gechagrijn van eend. Ondertussen wordt het donderwolkje boven moppereend groter en groter tot het een ‘megantische’ zwarte wolk is geworden. En wat krijg je dan? De boel barst los: regen, dansende dieren in de plassen en een regenboog.  Een mooie conclusie: hoe donker de wolken ook worden, ooit komt er een einde aan. 
 
Traditiegetrouw beginnen de voorleesdagen altijd met het Nationale Voorleesontbijt. Dit jaar zal dat op woensdag 22 januari zijn. 
De kinderen die op deze dag naar SpeelOkee komen, mogen in hun pyjama komen en zullen dan starten met een (Voorlees)ontbijt! 
Wilt u uw kind(eren) wel een setje kleding meegeven voor na het ontbijt?
 
Op woensdagochtend 22 januari a.s. is er, ter gelegenheid van de voorleesdagen, een leuke voorstelling in de bibliotheek over dit prentenboek en zullen wij met de kinderen vanaf 3 jaar die die dag aanwezig zijn bij SpeelOkee daar naar toe gaan. Mocht uw kind niet aanwezig zijn bij SpeelOkee kunt u die ochtend zelf ook een bezoek brengen aan de bibliotheek met uw kind(eren) voor de voorstelling: Let op; u moet hier vooraf voor reserveren. Kijk hiervoor op: https://www.bibliotheekhoekschewaard.nl/actueel/agenda/voorleesvoorstelling-moppereend.html
 
De dagen erna zullen er omtrent de Nationale Voorleesdagen allerlei activiteiten plaatsvinden bij SpeelOkee om het belang van voorlezen nog eens extra onder de aandacht te brengen en dan met name in het thema van het boek ‘Moppereend’. Zo zal er uiteraard veel worden voorgelezen uit de voorleesmanden die speciaal zijn samengesteld voor de voorleesdagen, er zal worden geknutseld, gespeeld.
 
Tijdens de Nationale Voorleesdagen (22 januari t/m 1 februari a.s.) kunnen kinderen t/m 6 jaar gratis lid worden van de bibliotheek. Tot en met 17 jaar hoeft er niet betaald te worden voor de kinderen voor een lidmaatschap bij de bibliotheek. Als u uw kind in die week inschrijft krijgen de kinderen ook nog een reuzelief vingerpoppetje van ‘Moppereend’ cadeau. 
 
We verwachten dat het een hele leuke week gaat worden vol verhalen en belevenissen!

Week tegen de kindermishandeling

Deze week is het de week tegen de kindermishandeling (de week van 18 tot en met 24 november). In deze week staan de verhalen centraal van professionals, ouders en kinderen die wel eens geconfronteerd zijn met kindermishandeling.  
Op 20 november 2019 is het 30 jaar geleden dat het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind is aangenomen door de Verenigde Naties. 
 

Lees meer

De Spraak- en Taalontwikkeling en stotteren

Op 22 oktober 2019 is het Nationale Stotterdag. Vandaar dat wij in dit artikel de spraak-taalontwikkeling van jonge kinderen graag onder de aandacht willen brengen en wat extra informatie willen geven over stotteren bij peuters. 
 
Spraak-taalontwikkeling bij baby’s 
Afgelopen september publiceerde Vakblad ‘Vroeg’ een artikel over het belang van reageren op babygebrabbel door een volwassene. Uit onderzoek, gepubliceerd in The Journal of Child Language, van Cornell’s Behavioral Analyses of Beginning Years Laboratorium, blijkt dat het belangrijk is om als ouder te reageren op het gebrabbel van je baby. Vaak gebeurt dit automatisch door eenvoudig taalgebruik van de ouder. 
Wanneer ouders zelf tegen hun baby praten gebeurt dit vaak in meer complexe taal, dan wanneer ze wachten en de baby het initiatief neemt door te brabbelen en ouders daar vervolgens op reageren. Volwassenen passen hun spraak aan op het brabbelen van de baby. Reageren op gebrabbel werkt ook vanaf een afstand. 
Het brabbelen is voor de baby een manier om informatie te krijgen van de volwassenen om hen heen. En eigenlijk ook een manier om de wereld om zich heen te ordenen en eigenlijk te checken of deze wereld veilig is. 
 

Lees meer

Speelokee footer

Kinderdagverblijf SpeelOkee

 

 

Beste Kinderdagverblijf SpeelOkee Oud-Beijerland

 

Kinderdagverblijf SpeelOkee

Oost-Voorstraat 109
3262 JH Oud-Beijerland
Hoeksche Waard
0186 625701
info@speelokee.nl

 
Volg ons ook op

/SpeelOkee

@SpeelOkee

Speelokee footer lijn