Blog thema Circus!
Tijdens de komende zes weken staat het thema “Circus” centraal. De kinderen leren tijdens dit thema meer over het circus. Wat speelt er zich allemaal af in het circus? Misschien dat de kinderen aan het eind van dit thema wel een circus act kunnen opvoeren.
Op de groep zijn wij dagelijks bezig met het thema “Circus”. We doen verschillende activiteiten die bijdragen aan het thema. Om u ideeën te geven die u thuis met uw kinderen kunt doen, heb ik deze verwerkt in de blog en zal deze nader aan jullie toelichten. Daarnaast zal ik nog een stuk schrijven over de Dag van de Leidster.
Uk en Puk thema “Eetsmakelijk”
Activiteiten op de groep 0-2 jaar
Op de groep voeren de kinderen een spannende circus act uit. “Zien jullie dat de hoepel in vuur en vlam staat” zegt de pedagogisch medewerker. Lukt het de kinderen om er door heen te springen of kruipen? Deze activiteit draagt bij aan de grove motoriek en stimuleert de kinderen om te bewegen door middel van spel. Daarna mogen zij nog proberen om de ballen door de hoepel heen te gooien.
Activiteiten voor papa’s en mama’s voor kinderen van 0-2 jaar
Persoonlijke ontwikkeling: Laat uw kind spelen met gekleurde vezeldoeken. Speel spelletjes zoals kiekeboe en laat uw kind ontdekken wat hij of zij allemaal met de doeken kan doen.
Taalontwikkeling: Liedjes zingen en boekjes lezen sluiten aan bij de taalontwikkeling van het kind. Onderstaand een aantal voorbeelden van boekjes die wij op de groep voorlezen. Hiernaast een voorbeeld van een liedje die wij op de groep zingen.
Boekjes
- Anna in het circus
- In het circus met Bobbie
- Bij ons in het circus
- Muis in het circus
Motorische ontwikkeling: Zet wat blikken neer en laat uw kind proberen deze om te gooien of rollen.
Activiteiten op de groep 2-4 jaar
Op de groep oefenen we met de kinderen een circus act. Alle kinderen pakken een kant van het parachutedoek vast. Op het doek liggen een aantal ballen. Kunnen de kinderen het doek op en neer bewegen. Misschien kunnen een aantal kinderen er zelfs onderdoor rennen terwijl de rest van de kinderen het doek op en neer beweegt.
Activiteiten voor papa’s en mama’s voor kinderen van 2-4 jaar
Taalontwikkeling: Ga samen met uw kind in gesprek over het thema circus. Doe dit door middel van een praatplaat of voer gesprekjes aan de hand van een prentenboek over het thema circus.
Sociaal-emotionele ontwikkeling: Speel samen met uw kind het circus na. Misschien kunnen jullie voorafgaand wat filmpjes bekijken over het circus.
Het begint namelijk al bij het kopen van een kaartje. Dit sluit aan bij de rekenontwikkeling van uw kind. Het doen van rollenspellen draagt bij aan de sociaal-emotionele ontwikkeling.
Motorische ontwikkeling: Leg een stuk touw op de grond. Dit kan in verschillende kleuren en lijnen zijn. Laat uw kindje balanceren over de lijn net zoals een echte circus artiest.
Rekenprikkels: Doe samen een spelletje met gekleurde ballonnen. Kunt uw kind de juiste ballon al aanwijzen bij het noemen van een kleur? Daarnaast kunt u de ballonnen ook opblazen in verschillende grote, op die manier kunt u samen met uw kind de begrippen groot en klein oefenen. Als laatste kunnen jullie samen de ballonnen tellen.
Dag van de leidster
Op donderdag 21 september 2023 is het de Dag van de Leidster. Op deze dag worden alle pedagogisch medewerkers in het zonnetje gezet. Wat zijn wij blij met alle leidsters binnen SpeelOkee. Ze staan iedere dag weer voor uw kinderen klaar en doen dit met veel liefde en plezier.
SpeelOkee laat deze dag natuurlijk niet zomaar aan zich voorbij gaan. Wij maken er niet alleen een leuke dag van maar houden dit gewoon de hele week vol. In de week van 18 september tot en met 22 september organiseert SpeelOkee, net zoals vorig jaar, weer een leuke feestweek. Dit jaar helemaal in het Thema Circus. Jullie horen binnenkort meer over alle leuke activiteiten die deze week gepland staan. Wij kijken er in ieder geval naar uit😊
Met vriendelijke groet,
Vivian Weij
Pedagogisch coach SpeelOkee
Blog Thema 'Onderwaterwereld & Waterplezier!'
Blog SpeelOkee
Thema Onderwaterwereld / Water plezier
Algemeen
Tijdens de komende zes weken staat het thema “Onderwaterwereld” centraal. De kinderen leren tijdens dit thema meer over de onderwaterwereld. Ze ontdekken welke dieren er onderwater leven en gaan zelf ook aan de slag door te spelen met water.
Op de groep zijn wij dagelijks bezig met het thema “Onderwaterwereld”. We doen verschillende activiteiten die bijdragen aan het thema. Om u ideeën te geven die u thuis met uw kinderen kunt doen, heb ik deze verwerkt in de blog en zal deze nader aan jullie toelichten. Daarnaast zal ik nog een informatief stuk schrijven over water plezier. Dit is een thema dat past bij het thema “Onderwaterwereld”.
Uk en Puk thema
Activiteiten op de groep 0-2 jaar
De kinderen krijgen van de juf een blauw lint van crêpepapier. Op de achtergrond staat muziek aan. “Horen jullie de golven?” vraagt de juf. “Wat is dat, het lijkt wel een dier” het is een walvis op de achtergrond. De kinderen maken met het blauwe lint de bewegingen van de golven na. De allerkleinste liggen in de box onder de babygym. Hieraan worden ook blauwe linten gehangen en kunnen zij proberen om de linten aan te raken met hun handen?
Activiteiten voor papa’s en mama’s voor kinderen van 0-2 jaar
Liedje
“Visje, visje in het water, visje, visje in de kom, visje, visje kan niet praten, visje, visje keer je eens om”
|
|
Persoonlijke ontwikkeling: Wat is er leuker dan spelen in bad😊.Voeg sop, lichtjes en onderwaterwereld elementen toe. Nu is het tijd om te spelen en te ontdekken!
Taalontwikkeling: Liedjes zingen en boekjes lezen sluiten aan bij de taalontwikkeling van het kind. Onderstaand een aantal voorbeelden van boekjes die wij op de groep voorlezen. Hiernaast een voorbeeld van een liedje die wij op de groep zingen.
Boekjes
- De mooiste vis van de zee
- Dieren onder water
- Klein wit visje
- Pippa in haar duikbootje
Motorische ontwikkeling: Voor het thema “Onderwaterwereld” zijn er veel sensomotorische activiteiten te vinden. Doe water/gel met glitters en eventueel blauwe kleurstof in een afsluitbaar zakje. Voeg daarnaast (plastic) onderwater dieren of schelpen toe.
Activiteiten op de groep 2-4 jaar
In het midden van de groep ligt een groot blauw zeil. Alle kinderen gaan eromheen staan en pakken het zeil op. Kunnen zij golven maken door het zeil heen en weer te bewegen? Eerst zijn het kleine golven, maar de golven worden steeds groter. Misschien kunnen er wel een paar kinderen onder het zeil doorlopen? Dan lijkt het alsof ze door de golven zwemmen. Op het zeil liggen ook een paar speelgoed visjes, die zwemmen in de zee.
Activiteiten voor papa’s en mama’s voor kinderen van 2-4 jaar
Taalontwikkeling: Oefen samen met uw kindje de woorden die passen bij het thema. De woordkaarten hiernaast gebruiken wij op de groepen. Deze kunt u vinden op internet. Maak er bijvoorbeeld een spelletje van door aan uw kind te vragen: “Kan jij de haai vinden?” op deze manier stimuleert u de woordenschat.
Sociaal-emotionele ontwikkeling: Maak samen met uw kind de oceaan na. Doe water in een bak en voeg onderwaterwereld elementen toe. Door middel van spel maakt uw kind kennis met de onderwaterwereld. Daarnaast is het natuurlijk een verkoelende activiteit voor in de zomervakantie😉
Motorische ontwikkeling: Pak een bak en doe hier scheerschuim in, eventueel met kleurstof. Voeg onderwaterwereld elementen toe en spelen maar! Door de verschillende structuren is uw kind op een sensomotorische manier bezig met spel en stimuleert het de fijne motoriek.
Rekenprikkels: Print vissen uit en zet er gekleurde stippen op. Print daarnaast ook een paar gekleurde vissen uit. Laat uw kind de gekleurde vissen bij de juiste vis leggen. Op deze manier is uw kind bezig met de reken categorieën kleuren/sorteren.
Thema “Water plezier ”
De zomervakantie is begonnen! In deze 6 weken, met hopelijk goed weer en een zonnetje, is spelen met water natuurlijk een must. Er zijn op internet genoeg leuke activiteiten te vinden voor het spelen met water. Daarnaast is spelen in een zwembadje of in bad ook vaak favoriet. Dit natuurlijk altijd onder toezicht van een volwassene.
In dit informatieve stuk ga ik wat vertellen over “zwemmen” met kinderen tussen de 0-4 jaar.
Samen met uw peuter kunt u een lesje peuterzwemmen volgen. Het doel is om uw kind spelenderwijs vertrouwd te maken met water. Door samen met uw kind te zwemmen in bijvoorbeeld een zwembad went uw kind aan grote hoeveelheden water. Dit maakt de kans kleiner dat uw kind watervrees ontwikkeld. Er wordt op een speelse manier gewerkt aan veiligheid en zelfredzaamheid door middel van oefeningen, spelletjes en liedjes. Tevens versterkt het de band met uw kind door het contact dat u maakt tijdens het zwemmen. Zwemmen stimuleert de motorische ontwikkeling, de coördinatie, de ademhaling en het zorgt voor een beter uithoudingsvermogen. Het belangrijkste is natuurlijk het plezier dat u samen met uw kindje maakt!
Voor kinderen van 0 tot 8 maanden bestaat er een zogeheten “Baby spa” in deze spa krijgt uw kleintje de mogelijkheid tot floaten. Dit is een vorm van drijven. Dit gevoel van drijven is voor uw kindje vertrouwd omdat het vergeleken kan worden met “rondzwemmen in de buik”. Floaten stimuleert de spieren, de longen en het zelfbewustzijn van uw kindje. Tevens heeft het een positief effect op bijvoorbeeld het slaappatroon, darmkrampjes, het immuunsysteem, overprikkeling en een voorkeurshouding. Wist u dat ook Oud-Beijerland beschikt over een Baby spa?
Wij wensen u namens Team SpeelOkee een hele fijne vakantie met hopelijk veel waterplezier😊
Met vriendelijke groet,
Vivian Weij
Pedagogisch coach SpeelOkee
Blog Thema 'Eet smakelijk'
Blog SpeelOkee
Thema Eetsmakelijk / Gezonde voeding
Algemeen
Tijdens de komende zes weken staat het thema “Eetsmakelijk” centraal. De kinderen leren tijdens dit thema meer over eten. Ze zijn bezig met het proeven van verschillende soorten etenswaren en ontdekken wat er allemaal nog meer te doen is met eten.
Op de groep zijn wij dagelijks bezig met het thema “Eetsmakelijk”. We doen verschillende activiteiten die bijdragen aan het thema. Om u ideeën te geven die u thuis met uw kinderen kunt doen heb ik deze verwerkt die ik in de blog nader aan jullie zal toelichten. Daarnaast zal ik nog een informatief stuk schrijven over gezonde voeding. Dit is een maatschappelijk thema dat past bij het thema “Eetsmakelijk”.
Uk en Puk thema “Eetsmakelijk”
Activiteiten op de groep 0-2 jaar
De kinderen zitten met zijn allen aan tafel. Op de tafel ligt een doek, wat zal hieronder liggen? Eén voor één mogen de kinderen voelen wat er onder het doek ligt. Wat zal het zijn, een appel of een banaan? De juf haalt het doek ervan af, “kijk is aan, dat is een banaan.” Ze haalt de schil van de banaan en de kinderen mogen aan de banaan ruiken en hem daarna proeven. “Mmm, dat smaakt lekker.”
Activiteiten voor papa’s en mama’s voor kinderen van 0-2 jaar
Liedje
“Appel, peertje en banaan fruit dat mag je eten. Stop het nu maar in je mond, fruit dat is gezond!”
|
|
Persoonlijke ontwikkeling: Laat uw kindje helpen met de afwas. Pak een teiltje met een beetje water en sop en voeg materialen toe zoals een bord, vork, lepel en beker. Op deze manier bent u samen actief bezig.
Taalontwikkeling: Liedjes zingen en boekjes lezen sluiten aan bij de taalontwikkeling van het kind. Hieronder een aantal voorbeelden van boekjes die wij op de groep voorlezen. Hiernaast een voorbeeld van een liedje die wij op de groep zingen.
Boekjes
- Eetsmakelijk Bobbi, lieve Bobbi.
- Koken met Kikker.
- Eten met Fien en Milo.
- Eten met Nijntje.
- Rupsje Nooitgenoeg.
Motorische ontwikkeling: Voor het thema “Eetsmakelijk” zijn er veel sensomotorische activiteiten te vinden. Kook wat spaghetti, voeg keuken spullen toe zoals een houten lepel, een spaghetti lepel, een vergiet etc. Voor deze activiteit zijn er veel verschillende varianten. U kunt op internet zoeken naar sensomotorische activiteiten met het thema eten. Hier staan genoeg leuke activiteiten die u samen met uw kind kunt doen.
Activiteiten op de groep 2-4 jaar
“Komen jullie allemaal aan tafel zitten?” vraagt de juf aan de kinderen. Het is tijd om fruit te eten! Al het fruit ligt nog heel op tafel. Kunnen de kinderen benoemen welk fruit zij allemaal zien? Misschien stelt de juf nog wel wat moeilijkere vragen. “Welke kleur heeft de banaan?”. Daarna wordt het fruit in kleine stukjes gesneden. De oudste kindjes kunnen hier vast wel mee helpen. Na het snijden van het fruit mogen de kinderen met een satéprikker allemaal verschillende soorten fruit pakken. Wat hebben zij allemaal op hun fruitspiesje?
Activiteiten voor papa’s en mama’s voor kinderen van 2-4 jaar
Persoonlijke ontwikkeling: Maak samen met uw kind een boodschappenlijstje en ga samen boodschappen doen in de winkel. Op deze manier neemt u uw kind mee in een activiteit uit de echte wereld.
Taalontwikkeling: Zoek via internet woordkaarten op en ga hier met uw kindje over in gesprek. U kunt hier ook een spelletje van maken, bijvoorbeeld memorie. Op deze manier oefent uw kindje de woorden en is hij/zij ook bezig met verbanden leggen.
Sociaal-emotionele ontwikkeling: Speel met uw kind een rollenspel. Misschien gaan jullie samen wel naar een restaurant. Hebben jullie een menukaart gemaakt? Wat kunnen jullie allemaal eten. Uw kind kan bijvoorbeeld de kok zijn en het eten voor u maken.
Motorische ontwikkeling: Om te werken aan de fijne motoriek kunt u samen met uw kindje aan de slag met pasta, verf en draad. Laat uw kindje eerst de pasta verven en daarna de pasta aan het draad rijgen. Op deze manier is uw kind creatief bezig met het maken van een ketting.
Rekenprikkels: Onder de rekenontwikkeling van het jonge kind vallen verschillende onderwerpen. De kleuren horen hier ook bij. Leg wat gekleurde A4 blaadjes op de grond. Laat uw kind de kleuren benoemen of vertel zelf welke kleuren het zijn. Pak daarna verschillende soorten fruit en groente en laat uw kind het bij de juiste kleur leggen.
Extra: Voor het thema eetsmakelijk zijn er genoeg knutselwerkjes te vinden die aansluiten bij het thema. Denk hierbij aan het knutselen van een koksmuts, het beleggen van een boterham of het maken van een pizza.
Maatschappelijk thema “Gezonde voeding”
Een kind in ontwikkeling heeft belang bij gezonde voeding. De schijf van vijf staat vol met gezonde producten die uw kindje helpen om goed te blijven groeien en dus verder te ontwikkelen.
Binnen SpeelOkee dragen wij bij aan een gezonde leefstijl. De kinderen krijgen bij ons fruit en water/thee aangeboden. Daarnaast eten wij iedere dag fruit/groente en krijgen de kinderen volkoren boterhammen. Het broodbeleg bevat zo min mogelijk suiker/zout. Tevens gaan de kinderen, als de weersomstandigheden het toelaten, minimaal één keer per dag naar buiten zodat zij kunnen bewegen en vitamine D op kunnen doen😊
Mocht u specifieke vragen hebben over gezonde voeding dan kunt u altijd terecht bij het JongJGZ. Daarnaast kunt u via internet informatie opzoeken over gezonde voeding voor kinderen van 0 tot 4 jaar via de site van het Voedingscentrum.
Op de site van het Voedingscentrum kunt u meer vinden over de volgende onderwerpen:
- De eerste hapjes
- Kinderporties
- Aanbevolen dagelijkse hoeveelheden
- Gezond eten en drinken voor kinderen van 0 tot 4 jaar
- Dagmenu’s
Als laatste zijn er ook veel verschillende voorbeelden te vinden voor gezonde traktaties, leuk voor als uw kind jarig is en zijn/haar verjaardag viert bij SpeelOkee!
Woensdag 31 mei van 20:00-21:30 uur organiseert het Voedingscentrum een gratis webinar over gezonde voeding voor ouders van kinderen tussen de 1 en 4 jaar. U kunt u aanmelden via de site van het Voedingscentrum. Vragen zoals; Wat zijn gezonde maaltijden en tussendoortjes voor je kind? Hoeveel eten heeft uw kind nodig op een dag? En wat doe je als je kind niet wilt eten? Worden besproken tijdens deze webinar.
Met vriendelijke groet,
Vivian Weij
Pedagogisch coach SpeelOkee
Blog Thema 'Dieren' / Groene kinderopvang
Blog SpeelOkee
Thema Dieren / Groene kinderopvang
Algemeen
In deze periode staat het Uk en Puk thema “Dieren” centraal. Het thema dieren sluit goed aan bij de interesses van kinderen tussen 0 en 4 jaar. Een uitstapje naar de kinderboerderij of dierentuin is voor de kinderen dan ook een ware beleving.
Op de groep zijn wij dagelijks bezig met het thema “Dieren”. We doen verschillende activiteiten die bijdragen aan het thema. Om u ook wat ideeën te geven die u thuis met uw kinderen kunt doen zijn er in deze blog wat ideeën verwerkt. Daarnaast is er in deze blog nog een informatief stuk opgenomen over groene kinderopvang.
Uk en Puk thema “Dieren” Activiteiten op de groep 0-2 jaar
Puk leest samen met de kinderen een boekje. Het is niet zomaar een boekje, het is een “voel” boekje. Op iedere pagina staat een ander dier met een andere soort stof zodat het net lijkt alsof je het diertje zelf aait. De pedagogisch medewerker vraagt aan de kinderen welk dier zij zien. “Koe” zegt een van de kinderen. “Dat weet jij al goed, het is inderdaad een koe.” zegt de pedagogisch medewerker. “De koe heeft zwarte en witte vlekken, zien jullie dat?” voegt de pedagogisch medewerker er nog aan toe. Daarna laat zij alle kinderen het stukje stof in het boekje voelen.
Activiteiten voor papa’s en mama’s voor kinderen van 0-2 jaar
Persoonlijke ontwikkeling: Als uw kind s ’avonds in bad gaat maak het dan extra leuk door er wat speelgoeddieren of badeendjes aan toe te voegen. Benoem daarnaast ook welke dieren er allemaal aanwezig zijn. Op die manier oefenen jullie de woorden.
Taalontwikkeling: Liedjes zingen en boekjes lezen sluit aan bij de taalontwikkeling van het kind. Hieronder een aantal voorbeelden van boekjes die wij op de groep voorlezen. Op YouTube zijn er veel liedjes te vinden die aansluiten bij het thema dieren.
Boekjes
- Anna in de dierentuin.
- We hebben er een geitje bij.
- De mooiste vis van de zee.
- Fien en Teun; Voorlees verhalen op de boerderij.
- Bobbi; Bobbi naar de dierentuin, Bobbi op de boerderij, Bobbi krijgt een huisdier, Bobbi voert de dieren.
Sociaal-emotionele ontwikkeling: Wat is er nou leuker dan samen naar de kinderboerderij / dierentuin gaan? Jullie hebben een uitje en uw kindje zal zijn of haar ogen uitkijken.
Motorische ontwikkeling: Voor baby’s zijn er veel leuke sensomotorische activiteiten te vinden. Dit kan heel simpel met een afsluitbaar zakje van bijvoorbeeld Ikea en een materiaal naar keuze. Dit kan scheerschuim zijn, maar ook verf of bijvoorbeeld stro. Voeg hier een dier aan toe en de activiteit sluit perfect aan bij het thema.
Activiteiten op de groep 2-4 jaar
Op de groep zijn de kinderen in de themahoek aan het spelen. Ze gaan vandaag een dagje naar de dierentuin. Bij de ingang kunnen de kinderen een kaartje kopen. “10 euro” zegt de pedagogisch medewerker. De kinderen betalen het kaartje en gaan de dierentuin in. Wat voor dieren zien we daar allemaal? In de themahoek staat een olifant, een aap en de giraffe ontbreekt niet. Kunnen de kinderen aanwijzen welk dier groot is en welk dier klein?
Activiteiten voor papa’s en mama’s voor kinderen van 2-4 jaar
Taalontwikkeling: Zoek via internet een praat/zoekplaat op en ga hier met uw kindje over in gesprek. U kunt ook woordjes zoeken door middel van woordkaarten. Zie hiernaast een voorbeeld.
Sociaal-emotionele ontwikkeling: Pak wat dierenknuffels en speel samen met uw kind fantasiespel. Welke dieren moeten er verzorgd worden op de kinderboerderij?
Cognitieve ontwikkeling: Op de afbeelding hiernaast zijn plaatjes te zien van dieren. Aan u en uw kindje de taak om het juiste dier bij het juist ingezoomde plaatje te zoeken.
Motorische ontwikkeling: Pak een bak, voeg wat speelgoed diertjes toe en wat materialen zoals stro, pasta, modder, scheerschuim of water. Op die manier draagt u bij aan de sensomotorische ontwikkeling van uw kind.
Extra: Fien en Teun zijn een boer en boerin die leven op de boerderij. Zij maken allemaal leuke en spannende avonturen mee en delen deze graag met de kinderen. De afleveringen van Fien en Teun zijn te vinden op YouTube en zijn ook nog eens leerzaam!
Maatschappelijk thema “Groene kinderopvang”
Buiten/groen zijn heeft een positief effect op de ontwikkeling van het kind. Dat blijkt uit onderzoeken en observaties. Buiten/groen bevorderd namelijk het welzijn en de gezondheid van het kind. Daarnaast draagt buiten/groen bij aan de verschillende ontwikkelingsgebieden:
- Motorische ontwikkeling; Meer beweging zoals klimmen en klauteren.
- Sociaal-emotionele ontwikkeling; meer natuur/buiten zijn stimuleert de fantasie van kinderen. Tevens draagt het bij aan de spelontwikkeling. Het kind krijgt in de buitenwereld namelijk te maken met steeds veranderende materialen en vormen. De kinderen worden hierdoor dus geprikkeld in hun spel. Als laatste zorgt veilig leren in de natuur voor zelfvertrouwen.
Een natuurlijke buitenruimte zorgt voor een uitdagende speelleeromgeving. SpeelOkee heeft in 2022 de gehele buitenruimte aangepakt. Er staan nu natuurlijke materialen zoals bijvoorbeeld onze wilgenhut. Tevens daagt de buitenruimte uit tot bewegen. De kinderen krijgen hier ook genoeg materialen voor aangeboden. Als laatste heeft de natuur een rustgevende invloed op het kind.
Binnen SpeelOkee focussen wij ons steeds meer op een gezonde/groene kinderopvang. Tevens is het op dinsdag 16 mei de dag van de groene kinderopvang. Dit betekent extra veel buitenspelen!
Met vriendelijke groet,
Vivian Weij
Pedagogisch coach SpeelOkee
Blog Thema 'Hatsjoe!'
Blog SpeelOkee
Thema Hatsjoe / Immuunsysteem
Algemeen
In deze periode staat het Uk en Puk thema “Hatsjoe” centraal. Puk heeft wat last van zijn buik en moet daarom langs bij de dokter. Dit vindt Puk best wel spannend maar met hulp van de kinderen wordt hij weer beter. Tijdens dit thema leren de kinderen om voor Puk te zorgen als hij ziek is. Tevens nemen de kinderen Puk mee naar de dokter of spelen zij zelf doktertje.
Op de groep zijn wij dagelijks bezig met het thema “Hatsjoe”. We doen verschillende activiteiten die bijdragen aan het thema. Om u ook wat ideeën te geven die u thuis met uw kinderen kunt doen zijn er in deze blog wat ideeën verwerkt. Daarnaast is er in deze blog nog een informatief stuk over het immuunsysteem van het kind opgenomen. Dit is een maatschappelijk thema dat past bij het thema “Hatsjoe”.
Uk en Puk thema “Hatsjoe”
Activiteiten op de groep 0-2 jaar
Puk is heel erg verkouden en heeft een vieze neus. De pedagogisch medewerker gaat Puk helpen om zijn neus weer schoon te maken. Puk krijgt een zakdoek en doet hem voor zijn ogen “Kieke boe” zegt Puk. “Nee Puk” zegt de juf, “De zakdoek is voor je neus niet voor je ogen, hihi😊”. De juf doet voor hoe Puk zijn neus moet snuiten. “Goed bij je neus houden hoor Puk” zegt zij. We tellen af en dan gaan we heel hard blazen. “1,2,3 snuiten maar”. Wat knap van Puk zeg dat hij dit zo goed zelf kan. Alle andere kinderen krijgen ook een stoffenzakdoek en mogen het nu zelf gaan proberen. Kunnen zij het net zo goed als Puk?
Activiteiten voor papa’s en mama’s voor kinderen van 0-2 jaar
Persoonlijke ontwikkeling: Kijk samen met uw kind in de spiegel, benoem lichaamsdelen en maak er een interactief spelletje van.
Taalontwikkeling: Lees boekjes voor of zing liedjes over het thema ziek zijn. Voorlezen en liedjes zingen draagt bij aan de taalontwikkeling van het kind, hier kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. Zie hiernaast een voorbeeld van een leuk boekje.
Sociaal-emotionele ontwikkeling: Contact maken met uw kindje is erg belangrijk. Speel bijvoorbeeld een “Kieke boe” spelletje met een zakdoek. Op die manier gaat u met uw kindje “in gesprek”. Het wordt een soort vraag en antwoordspelletje. Als uw kindje wat ouders is kunt u natuurlijk korte gesprekjes voeren over het thema ziek zijn.
Motorische ontwikkeling: Creëer een sensomotorische bak voor uw kindje. Stop hier materialen in die aansluiten bij het thema. Denk hierbij aan zakdoeken, een stuk verband en knuffels. Deze materialen hebben allemaal een verschillende structuur. Het voelen van deze materialen draagt bij aan de sensomotorische ontwikkeling van uw kind.
Activiteiten op de groep 2-4 jaar
Puk ligt in zijn bedje te slapen. Hij heeft een washandje op zijn hoofd en is warm aangekleed. Puk is ziek. De pedagogisch medewerker vraagt aan de kinderen wie Puk kan helpen om weer beter te worden. De kinderen vertellen de juf dat Puk naar de dokter moet. De juf speelt de dokter en vraagt de kinderen om hulp. “Zullen we eerst aan Puk vragen waar hij pijn heeft” zegt zij. Een van de kinderen loopt naar Puk toe en vraagt “Puk waar heb jij pijn”. Puk geeft aan dat hij pijn heeft aan zijn buik en ook zijn been doet zeer. De juf geeft wat materialen aan het kind zodat zij Puk kan helpen. Het been van Puk krijgt een verbandje en voor Puk zijn buik hebben we medicijnen. “Dit gaat Puk vast en zeker helpen” zegt de juf. “Bedankt dokters voor al jullie goede hulp” zegt Puk “ik voel mij al een stuk beter”.
Activiteiten voor papa’s en mama’s voor kinderen van 2-4 jaar
Persoonlijke ontwikkeling:
Taalontwikkeling: Lees boekjes voor of zing liedjes over het thema ziek zijn. Voorlezen en liedjes zingen draagt bij aan de taalontwikkeling van het kind. Zie hiernaast een voorbeeld van een leuk boekje. Op YouTube zijn er ook liedjes te vinden die aansluiten bij dit thema.
Sociaal-emotionele ontwikkeling: Pak een oud wit shirt en maak er een verpleegster/verpleger kostuum van. Op die manier kan uw kind verkleed als dokter. Als uw kind dit kostuum aan heeft kan hij of zij misschien wel zijn of haar knuffels verzorgen. Misschien wel met wat pleisters en verband. Fantasiespel draagt bij aan de spelontwikkeling van uw kind. Daarnaast is het thema “Hatsjoe” een thema die aansluit bij de belevingswereld van het kind.
Motorische ontwikkeling: Bij deze activiteit is het de bedoeling dat het kind de pleisters in het juiste potje plakt. Deze activiteit sluit aan bij de fijne motoriek. Daarnaast is uw kind bezig met het oriënteren op de kleuren.
Maatschappelijk thema “Immuunsysteem van het kind”
De functie van het immuunsysteem bij kinderen is het beschermen van het lichaam tegen onder andere bacteriën en schimmels. Kort gezegd, het beschermen van uw kind tegen ziekte. Het immuunsysteem bestaat uit drie onderdelen. Twee van deze onderdelen is aangeboren en werkt dus al direct na de geboorte. Er is één onderdeel dat zich gedurende een mensenleven moet ontwikkelen. Dit wordt het specifieke afweer systeem genoemd, de naam zegt het eigenlijk al, dit systeem pakt specifieke ziektes aan.
Na de geboorte is het voor uw kind van belang dat hij of zij weerstand gaat opbouwen tegen ziekteverwekkers. Dit gebeurt alleen maar als uw kind hier mee in aanraking komt. Als uw kind bijvoorbeeld op de opvang in aanraking komt met de waterpokken zal het lichaam hier stoffen voor produceren waardoor de volgende keer dat het lichaam met de waterpokken in aanraking komt uw kind dit niet opnieuw zal krijgen.
Hoe ouder uw kind is hoe meer stoffen hij of zij heeft opgebouwd tegen verschillende ziektes. Het immuunsysteem is pas “volgroeid” rond het einde van de pubertijd.
Hoe komt het dan dat kinderen zo vaak verkouden zijn? Dat is een goede vraag. Er zijn heel veel verschillende verkoudheidsvirussen, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de waterpokken. Omdat er heel veel verschillende verkoudheidsvirussen zijn en hier dus ook veel verschillende stoffen voor worden aangemaakt is uw kind vaker verkouden.
Het immuunsysteem van uw kind kan op verschillende manier versterkt worden. Het geven van borstvoeding draagt hier bijvoorbeeld aan bij. Daarnaast wordt de weerstand van uw kind ook opgebouwd door vaccinaties.
Tevens is het van belang dat uw kind gezond en gevarieerd eet. Bied uw kind dagelijks groente en fruit aan uw kind heeft namelijk veel verschillende vitamines nodig. Veel vitamines krijgt uw kind binnen via voeding maar het is aan te raden om Vitamine D extra aan te bieden door bijvoorbeeld druppels of tabletjes. Bied uw kind ook voldoende water aan. Genoeg slaap en buitenlucht zijn tevens twee factoren die bijdragen aan het op peil houden van de weerstand. Als laatste is het heel belangrijk om voldoende de handen te wassen!
Met vriendelijke groet,
Vivian Weij
Pedagogisch coach SpeelOkee
Blog over thema; 'Ik en mijn familie' (jan-feb 2023)
Blog over het thema 'Ik en mijn familie' van de pedagogisch coach