SpeelOkee beste kinderdagverblijf

Blog 'Ommezaai'

Ommezwaai

Afgelopen week zat ik een commissievergadering voor met een gedeelte van het team. In deze vergadering hebben wij de jaarplanning van SpeelOkee doorgenomen; wat gaan we doen, welke activiteiten gaan we organiseren voor kinderen? Welke thema’s zijn leuk? Wat gaat er goed? Waar liggen kansen? Waar dromen wij van?

Het grootste doel was om het team weer terug te zetten in hun talenten en de passie voor het werk weer met elkaar te voelen. De corona pandemie, de maatregelen, de corona regels, het tekort aan personeel, de werkdruk vanuit de wet kinderopvang en het continue schakelen en het flexibel zijn van onze medewerkers vergt veel incasseringsvermogen van hen. De gevolgen hiervan; het was merkbaar bij de collega’s en dat raakt!

 

Mijn missie!
Het team prikkelen en het beste weer naar boven te halen. Een ommezwaai in het huidige werken en medewerkers met andere ogen laten kijken naar wat we willen. Waar worden we blij van? Hoe ziet een ideale dag voor een kind bij SpeelOkee eruit?Wat onwennig online startten we de vergadering, maar na een half uur, voel ik het! De passie voor het werk, voor de kinderen het is er! Hele toffe thema’s worden er met elkaar bedacht, verbindingen worden gelegd tussen een thema en doel en er wordt gekeken hoe we de ouderbetrokkenheid van vóór de Corona weer kunnen herpakken. Nieuwe inspirerende activiteiten voor de kinderen worden bedacht. De kern van dit alles is dat we gedreven zijn om de kinderen te willen laten spelen, onbezorgde speeldagen te geven en ze te laten ontdekken, zodat kinderen blijven bloeien en stralen in hun ontwikkeling.

 

Een ommezwaai in denken en starten door ingesleten werkwijze los te laten en vertrouwen geven aan het team om nieuwe werkwijze met elkaar te maken en kansen benutten, die de corona ook heeft ‘los’ gemaakt.

 

Na zo’n avond kun je alleen maar trots zijn op het team! Vol energie gaan we dit jaar van start en de kinderen zullen ervan gaan spelen, beleven en ontdekken.

 

Per thema zullen we u als ouders/verzorgers informeren over al het leuks dat komen gaat. Wij kijken er naar uit.

 

Sylvia Willemsen
Pedagogisch Coach/Beleid SpeelOkee

Kerst-doe-activiteiten tips!

Kerst voelbak maken

Waarom een Sensopatisch spel?

Het doel van sensopatisch spel is het prikkelen van de zintuigen en daagt je uit te ontdekken. Vooral voor baby's is dit helemaal fantastisch omdat zij nog alle zintuigen gebruiken om te ontdekken. Met name de mond helpt hen hierbij. Kindjes die dus veel in hun mond stoppen ontdekken heel veel. ;-)

Je hebt nodig:
- Vulling: Dat kan van alles zijn: nep sneeuw, kerstboompjes, plastic kerstballen, kerstlichtjes.
- Bak of een doos om alles in te doen.
Zie afbeelding en voelen maar! Let goed op de veiligheid en stem het materiaal af op leeftijd van uw kind.
 
 
Buiten activiteiten met de kerst
 
Kerstballen zoeken
 
Kerstballen zoeken is een leuke winterse variant van paaseieren zoeken. Tijd om de tuin in te gaan en de meeste kerstballen te vinden.
Voorbereiding
Een volwassene verstopt de mooiste kerstballen in de tuin. Gebruik hiervoor plastic kerstballen. Heb je nog een piek over? Verstop deze op een lastige plek, want diegene die de piek vindt krijgt veel punten!
Het spel
Zoek en speur samen de hele tuin af om de kerstballen te vinden. Liggen ze tussen het gras, onder de struiken, of misschien in het speelhuisje? Probeer meer kerstballen te vinden dan je medespelers en je bent de grote winnaar van het spel. En zijn alle kerstballen gevonden? Misschien is er nog plek in de kerstboom en anders hang je de kerstballen als versiering buiten in de boom.
 
Olympische winterspelen
Voorbereiding
Kies een aantal sporten die je leuk vindt, zoals voetbal, hardlopen, verspringen. Zet alles klaar in de tuin. (Zelfgemaakte) medailles voor de winnaars mogen natuurlijk ook niet ontbreken.
Het spel
Is iedereen gearriveerd? Dan kunnen de spelen beginnen! Ga de strijd aan met familieleden en ontdek wie het sportiefst is van allemaal.
 
Wij wensen u fijne en sportieve, creatieve feestdagen toe!
 

Blog 'Herfst'

Vijf herfstblaadjes hangen aan een tak.
Hé, denkt de wind, als ik die nu eens pak..
Dan vult hij zijn wangen, zijn wangen worden rond.
Hoei, hoei, hoei, hoei!
Weg vliegt het blaadje en valt hoepla op de grond.

 

https://kinderliedjesvanvroeger.nl/herfstblaadjes/

 

Dit is het eerste couplet van een herfstliedje “herfstblaadjes”. Dit liedje inspireert ons om voor ons themablog te schrijven over het thema loslaten. Het is herfst en de natuur laat alles los. De blaadjes vallen van de bomen en de bladeren liggen op een hoop. Een mooi seizoen is de herfst, de kleuren van de natuur veranderen en de natuur komt in een rust fase waarbij de omgeving onstuimig kan zijn. Zo zien wij dit natuurelement terug in de ontwikkeling van kinderen. 

Zeker in de leeftijd van 0 tot 4 jaar ontwikkelen kinderen zich super snel. Het ene moment ligt een baby nog op zijn of haar ruggetje en het volgende moment zie je daar beweging in en probeert de baby om te rollen. Soms staat de ontwikkeling even stil net als in de natuur, waardoor er vervolgens weer een  hele sprong in de ontwikkeling te zien is. De herfst laat in deze periode veel los. Een mooi thema “loslaten”. 

 

Hoe ga jij als ouder/verzorger om met het thema loslaten?

Op welke momenten zou je wat meer je kind kunnen loslaten en de ruimte geven voor zijn autonomie/zelfstandigheid?  

 

Hoe de bomen ruimte nodig hebben om te groeien, hebben kinderen ook ruimte nodig om te groeien. Ze hebben dit nodig om dingen te leren en te ervaren. Het loslaten is veelal de moeilijkste opgave van het ouderschap. 

Het loslaten van je kind begint niet pas als zij 18 jaar of ouder zijn. Het is een proces wat zelfs al start in de babytijd. Iedere leeftijdsfase van een kind vraagt om een beetje meer loslaten. Dit kan een lastig vraagstuk zijn als ouder om zelf te bepalen waar je als ouder gaat loslaten en op welke punten je nog even de touwtjes in handen wilt houden. Loslaten, het klinkt misschien een beetje zwaar, maar is in heel veel gevallen eigenlijk gewoon ‘gewoon doen’.

 

In de babytijd leert je kind in het eerste levensjaar onder andere al zelfstandig zitten, staan en soms al lopen. Dit proces waarbij je kind in zijn nieuwe vaardigheden los kan laten kun je over het algemeen in 4 fasen zien. 

 1. Voorbeeld volgen.
 2. Samen doen.
 3. Alleen proberen.
 4. Zelf doen. 

 

Je begeleidt je kind zo stapje voor stapje naar zelfstandigheid. Het tegenovergestelde van loslaten is bezorgdheid. Als je bezorgd bent, ben je als ouder alert en dit is nodig om je te kind te beschermen. Dit is normaal, dit gevoel van verantwoordelijkheid voor je kind kun je niet uitzetten. Teveel bezorgdheid kan er wel voor zorgen dat je kind te weinig zelfvertrouwen ontwikkelt of heel weinig verantwoordelijk gevoel ontwikkelt. Ook kan je kind deze bezorgdheid als last gaan ervaren en zich dan juist gaan verzetten en situaties opzoeken. 

Wellicht helpt het gegeven van deze 4 fasen om als ouder/verzorger de balans te houden in het loslaten. Om iets goed te kunnen leren als kind moet je het ervaren en doen en daar dus de ruimte voor krijgen. 

Een ander mooi voorbeeld van loslaten is je kind brengen naar de opvang 😉 Op deze dagen laat je het verzorgen en opvoeden los aan onze pedagogisch medewerkers. 

 

Bij SpeelOkee zijn wij ons in het dagelijkse contact met de kinderen bewust van de balans in loslaten en stimuleren. In vaktermen is dit opgenomen in ons Pedagogisch Beleid en is vertaalt in de interactievaardigheid van onze medewerkers namelijk “respect voor autonomie”. We observeren de kinderen en hebben oog voor wat ze zelf al kunnen. “Zou Sterre dit al zelf kunnen?”, is een bewustwordingsvraag die onze medewerkers stellen. Kleine voorbeelden uit onze dagelijkse praktijk in dit contact met de kinderen: Waar wil je zitten? Met wie wil je in de zandbak spelen? Pak jij voor de juf de klei en help jij, Lize, mee met schoonmaken? Pak het doekje maar! Juf….. Zal ik Bram vasthouden, nou lief van je, maar laat hem maar zelf lopen, dat kan hij al heel goed!”. 

Mocht uw ouder “hart” het toch even nodig hebben om te weten hoe het met uw kind bij ons gaat, dan mag u altijd naar SpeelOkee bellen. Wij begrijpen wat loslaten van u als ouder vraagt. 

Loslaten; de weg naar zelfvertrouwen en zelfstandigheid voor een kind. 

We willen allemaal toch dat ieder kind hier ruimte voor krijgt. 

Een mooie boom staat ondanks het verliezen van zijn bladeren stevig in de grond tijdens het onstuimige weer. Een mooie metafoor voor loslaten!

 

Bronvermelding: 

https://www.opvoedadvies.nl/loslaten.html

https://www.opvoeden.nl/

Herfstactiviteiten

De Herfst is het seizoen om op ontdekkingstocht te gaan in de natuur. De grond ligt vol met herfstschatten, denk aan kastanjes, gekleurde bladeren, dennenappels en takjes. Perfect voor de kleine verzamelaars. Wij hebben hier een aantal leuke activiteiten onder elkaar gezet om te gaan doen met de kinderen.

 1. Kabouter spillebeen

Hebben jullie de herfstklassieker al gespot? Het huisje van kabouter spillebeen en zijn vriendjes, de rode paddenstoel met witte stippen. Duik het bos in om zoveel mogelijk kabouterhuisjes te vinden.

 1. Regen, regen en nog eens regen…

De regen hoort bij de herfst, laten we er dan ook maar iets leuks van maken. Trek de regenlaarzen en een regenpak aan samen met de kinderen en ga op zoek naar de diepste plassen. Jullie komen onderweg vast genoeg diepe plassen tegen om lekker in te stampen en te springen.

 1. Geen goud, zilver of brons

De bosgrond ligt elk najaar weer bezaaid met herfstschatten: kastanjes, eikeltjes, dennenappels en mooie bladeren. Met een mandje aan de arm, verzamelen maar! Thuis kun je er de mooiste dingen mee knutselen. Steek satéprikkers in een kastanje om een diertje te maken, tover een dennenappel om tot een egel óf maak er een gezellige herfsttafel van.

 1. Oranje, geel of groen

De blaadjes vallen van de bomen en kunnen best glad zijn. Wat is er nou leuker om de blaadjes allemaal bij elkaar te harken en in de berg blaadjes te springen. Een echte win-win situatie, de blaadjes zijn weg en jullie hebben een hoop plezier.

 1. Gezelligheid in de tuin

Verwen de vogels in de tuin met zelfgemaakt vogelvoer. Maak een lekkere dennenappelsnack met pindakaas, een mooi vogeltaartje van vogelvoer of een meterslange pindaslinger. Misschien komt er wel een bijzondere vogel van jullie gerecht smullen!

 1. Herfstfeest

Laat de kinderen de allermooiste herfstbladeren uit het bos zoeken voor hun eigen herfstslinger. Maak een gaatje in de blaadjes, zo kunnen de kinderen ze aan een touwtje rijgen.

 1. Kaboutersnack

Maak je eigen paddenstoelensnack. Wat je nodig hebt is een hardgekookt ei, een (cherry)tomaat en mayonaise. Zet een halve tomaat op het ei en stip er met de mayonaise witte puntjes op, zo heb je een rode paddenstoel met witte stippen.

 1. Theelichtjes

Bewaar een paar glazen potjes of flessen en beschilder deze met herfstkleuren. Een lichtje erin, zo creëer je snel herfstsfeer in huis.

Blog 'Walk of Family'

Walk of family!

Heeft u het al gezien? Onze ‘Walk of family’?
Deze BLOG gaat over het thema waar wij momenteel aan werken bij SpeelOkee. 
Als wij een thema behandelen bij SpeelOkee doen we dat met alle groepen, zowel de allerkleinsten baby’s als onze oudste peuters!
 
Wat vooraf gaat aan een thema:
Vanuit alle groepen neemt 1 PM’er deel aan de PUK-commissie om deze thema’s gedurende het gehele jaar uit te werken, alle doelgroepen en expertises komen hierbij aan bod en alle leeftijden krijgen thema gerichte activiteiten aangeboden.
 
Mij is gevraagd om voor dit thema de BLOG te schrijven en daar ben ik stiekem heel blij om!
Een thema naar mijn hart, want wat is er mooier dan elk uniek kind, met ieder zijn unieke leefomgeving en familie!
Iedere dag mogen wij daar bij SpeelOkee een klein beetje van meebeleven en zien wij kinderen, hun ouders of opa of oma voorbij komen tijdens een “walk” door SpeelOkee.
 
Een kijkje achter de schermen;
In het thema ‘Ik en mijn familie’ staat familie centraal. Kinderen ontdekken wie zij zelf zijn en wie er ‘om hen heen staan’, wie wonen er in hun huis? 
Het thema was van start gegaan en langzamerhand ontvingen wij op de email steeds meer fantastische kiekjes van kinderen samen met hun familie, met mama, papa, evt. broer/zus, oma, opa en zelfs huisdieren kwamen voorbij. Wat geweldig om te merken dat dit thema zo leeft onder iedereen, bedankt voor uw betrokkenheid hierbij! En zeker in de tijd die achter ons ligt is het belang van de eigen familie, het eigen gezin ontzettend belangrijk gebleken. 
NB. Uiteraard werd de privacy in acht genomen bij het delen van de familiefoto’s.
 
Na een aantal dagen loop ik op een zonnige dinsdagmorgen over de groepen. Ik zie op de grond van enkele groepen een ware ‘Walk Of Family’, overal zie ik de prachtige familie foto’s terug. Ik vraag aan een paar peuters van de Bromtol waar de foto’s van hen zijn? Enthousiast en vol trots showen zij mij DE foto(‘s). Ik vraag aan betreffende kinderen wie dat allemaal zijn en met nog trotsere koppies kunnen zij mij dat allemaal vertellen. Al kletsend heb ik samen met diverse kinderen een praatje over hun grote broer (die nu op school is), of over mama die op haar werk is, maar hem zéker vanmiddag weer komt ophalen! Over hond Noa, broer Daniel. 
 
Op de babygroepen lopen enkele dappere dreumesen rond en ook bij hen vraag ik ernaar en zelfs de allerkleinsten (met uitzondering van de baby’s in de box of in de swing) kunnen zij mij allemaal aanwijzen en laten zien welke foto’s van hen zijn. Hier is het nog wat lastig soms te verstaan wie er op de foto staan, maar PAPA of MAMA is al heeeeeel snel duidelijk 😉. Fantastisch om de glunderende gezichtjes te zien.
 
Tijdens dit thema is het ook Kinderboekenweek. De Kinderboekenweek is met name gericht op kinderen van de basisschoolleeftijd. Omdat wij het belang van voorlezen graag onder de aandacht willen brengen vroeg de voorleescoördinator of wij hier dit jaar wel aandacht aan wilde geven. Samen hebben wij zitten sparren en wij zagen een link tussen de 2 thema’s; ‘ik en mijn familie’ en het thema van de Boekenweek: ‘Worden wat je wil’. 
Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan je beroep? Wat voor werk doet mijn mama? Wat voor werk doet mijn papa? Is hij misschien politieagent, of brandweerman? 
Op maandag 11 oktober aanstaande hebben wij voor de kinderen nog een ‘spetterende’ activiteit op de planning staan van dit gezamenlijke thema. Er zal een mama van 1 van de kinderen laten zien wat voor beroep zij heeft. Wat dat spetterende einde inhoudt, houden wij nog even als verrassing.
 
Samenvattende conclusie;
Het allerbelangrijkste bij deze beide thema’s is een zin die ik hoorde tijdens het luisteren naar het  thema lied van de Kinderboekenweek gezongen door Kinderen voor Kinderen: 
Je bent pas iets geworden: als je bent wie je bent!
 
Jij bent oké, blijf jezelf dan is het goed! 
 
Als afsluiting van het thema mogen de kinderen op donderdag 14 oktober en vrijdag 15 oktober 2021 daadwerkelijk laten zien wie ze zijn. De kinderen mogen op deze dagen hun favoriete kleding aantrekken of mogen zij zich verkleden in hun favoriete tenue/pak of jurk. Op feestelijk muziek mogen de kinderen zichzelf showen in een SpeelModeshow.  
 

Collega's gezocht!!

Bij SpeelOkee werken wij met een vast en hecht team! Het komt niet vaak voor dat wij ontzettende leuke vacatures hebben mét vaste uren, maar nu is het moment daar. We gaan groepen uitbreiden en mede daardoor ontstaan diverse vacatures.
Zoals bijvoorbeeld een contract van 27 uren, of 36 uren. Grijp nu je kans om te sollicteren bij ons! Je bent van harte welkom.

Ben jij op zoek naar een uitdagende baan op een kinderdagverblijf en heb jij een afgeronde, relevante vakopleiding Sociaal Pedagogisch Medewerker niveau 3 of 4, conform CAO Kinderopvang? Dan zoeken wij jou!
 
Profiel
Ben jij iemand die betrokken en zelfstandig is en verantwoordelijkheidsgevoel heeft?
Ben je op zoek naar een afwisselende, creatieve en uitdagende baan?
Beschik je over een gezonde dosis humor, ben je flexibel, collegiaal en kun je in teamverband werken?
 
Wij bieden
Een contract bij een kleinschalige, leuke en gezellige organisatie
Salaris conform CAO Kinderopvang schaal 6
Opleidingstrajecten
Mogelijkheid tot vaste aanstelling
 
 Heb je interesse, mail dan je CV en motivatie naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Speelokee footer

Kinderdagverblijf SpeelOkee

 

 

Beste Kinderdagverblijf SpeelOkee Oud-Beijerland

 

Kinderdagverblijf SpeelOkee

Oost-Voorstraat 109
3262 JH Oud-Beijerland
Hoeksche Waard
0186 625701
info@speelokee.nl

 
Volg ons ook op

/SpeelOkee

@SpeelOkee

Speelokee footer lijn