SpeelOkee beste kinderdagverblijf

Thema aankondiging: Dit ben ik!

Thema aankondiging: Dit ben ik!

We gaan het nieuwe jaar in met het thema van Puk 'Dit ben ik'.

Het thema duurt van 11 januari ’21 tot en met 26 februari 2021.

In dit thema staat het lichaam centraal en gaan we spelenderwijs aan de slag met emoties die kinderen kunnen voelen. De kinderen kijken naar de verschillende delen van het lichaam, kijken wat je hiermee kunt doen, en praten hierover.

 

Leuk voor thuis:

Start of eindig de dag eens met de vraag aan je kindje hoe hij of zij zich voelt. En laat bijvoorbeeld smileys zien. 😀😯😭😡.

Er zijn 2 liedjes die u thuis met je kindje kunt zingen. Zodat het herkenbaar blijft zowel thuis als op SpeelOkee.

  1. Hoofd, schouders, knie en teen
  2. Dit zijn mijn wangetjes (link naar YouTube)

 

dit ben ik 2

Sinterklaasfeest 2020

Sinterklaas is weer in het land!
Bij SpeelOkee zijn de voorbereidingen al in volle gang om er ook dit weer een mooi feest van te maken met de kinderen.

Er is dit jaar geen Sint logeer huis in het dorp vanwege de corona maatregelen en daarom maken wij onze eigen mini-SpeelOkee-Sint-kamer binnen het kinderdagverblijf! Hier kunnen de kinderen in kleine groepjes samen met de pedagogisch medewerkster een verlanglijstje maken, cadeautjes inpakken, liedjes zingen en dansen.  Verder gaan we veel gezellige Sint-activiteiten organiseren.

 

Vanaf maandag 30 november t/m vrijdag 4 december gaan we op alle groepen (uiteraard passend bij de verschillende leeftijden) o.a.: heerlijke kruidnootjes bakken, schminken, gezellig knutselen, een poppenkast voorstelling bekijken en een echt pietenparcours beklimmen. Misschien komt Piet ook nog wel bij ons op visite met een klein cadeautje voor alle kinderen!

We gaan er een hele leuke periode van maken!!

Planning:
Maandag 30 november a.s. Kruidnootjes bakken
Dinsdag 1 december a.s. Pietengymnastiek!
Woensdag 2 december a.s. Kruidnoten bakken
Donderdag 3 december a.s. Poppenkast en Pietje op bezoek
Vrijdag 4 december a.s. Pietje op bezoek

 

Wij wensen u en de kinderen alvast een gezellig Sinterklaasfeest toe.

Uitjes

herfstspullenZoeken

Natuurlijk heel voor de hand liggend maar buiten zoeken naar dennenappels, kastanjes, eikels of mooi gekleurde bladeren blijft geweldig. Zeker als je hier een mooie herfstwandeling aan vast koppelt. De gevonden schatten kunnen dan thuis op een mooie herfsttafel gelegd worden of er kan leuk mee geknutseld worden.

 

 

 

 

 

paddestoelenPaddenstoelen jacht

Een ander leuk uitje is het zoeken naar paddenstoelen. Zoek thuis eerst wat plaatjes van paddenstoelen uit en laat deze zien aan uw kind. Tijdens een mooie boswandeling gaan jullie samen op zoek naar verschillende paddenstoelen. Let wel op, raak de paddenstoelen niet aan en neem ze niet mee naar huis. Ze kunnen giftig zijn en horen in de natuur thuis.

 

 

 

 

 

Buitenactiviteit: Dennenappel kegelen

Wist je dat dennenappels perfect geschikt zijn om mee te kegelen. Lekker naar het bos, een (zachte) bal mee en lekker spelen maar.

 

bladerenMotoriek: Bladeren harken

Met een minihark en wat bladeren heb je al snel de grootste pret. Als het in de tuin niet lukt ga dan lekker naar het bos, genoeg bladeren om aan te harken. Daar komt stiekem nog best wel wat motoriek bij kijken.

 

 

 

 

flesjesSensopathisch spelen (zintuigelijk beleven): Sensory flessen

De sensory flessen zijn natuurlijk erg leuk met rijst, kralen, veertjes en nog meer. Ook een leuk idee is het om de flessen met water te vullen en dan materialen uit de natuur toe te voegen zoals bladeren, eikels, dennennaalden etc. Let wel op dat er een beperkte houdbaarheid op zit.

 

Inspiratie activiteiten: www.mamaliefde.nl

Weerstand

De thema’s van Uk en puk sluiten op een speelse manier aan op de belevingswereld van het kind.
We hadden, bij het vaststellen van de thema’s aan het begin van dit jaar, nooit kunnen bedenken dat het thema “Hatsjoe” van Puk zo’n toepasselijk thema is geworden in ons dagelijks leven van nu. Een onschuldige “Hatsjoe” van iemand kan zomaar weerstand oproepen.

 

Er zijn wel 16 definities te vinden voor de term “weerstand”. Weerstand is verzet; tegenstand; elke kracht die een kracht tegenwerkt, belemmert of opheft. Weerstand: het proberen iets tegen te houden. Weerstand is het vermogen van het menselijk lichaam om negatieve invloeden van buitenaf te weren en er voor te zorgen dat deze invloeden het lichaam niet ziek kunnen maken. Deze laatste definitie willen we graag koppelen aan het huidig thema “Hatsjoe” en daar gaat deze BLOG over; weerstand. Zoals te zien is op onze groepen werken we deze periode aan het Puk thema “Hatsjoe”.


We leren kinderen spelenderwijs om goed voor jezelf en anderen te zorgen.

 

weerstand slingerWat is goed voor jezelf zorgen en hoe vergroten we de weerstand van onze kinderen? Welke voeding voor het kind draagt bij aan het versterken van het immuunsysteem? Op welke manier maak je, gezond eten voor je kind leuk?

 

De hoogte van de weerstand van een kind hangt af van het afweersysteem. Dit is een immuunsysteem dat bestaat uit witte bloedcellen en antistoffen, die ervoor zorgen dat virussen en bacteriën binnen het lichaam geen kans krijgen. Daarnaast maakt het lichaam andere afweerstoffen aan, die er voor zorgen dat de weerstand voldoende blijft. Bij een lage weerstand krijgen infectieziektes, zoals griep en verkoudheid, de kans om het lichaam binnen te dringen. Kinderen worden vaker ziek dan volwassenen. De verklaring hiervoor is eigenlijk simpel. Je lichaam kan namelijk alleen bekende virussen bestrijden. Onbekende virussen winnen doorgaans de strijd van je immuunsysteem. Kinderen zijn, gezien hun jonge leeftijd, nog maar met weinig verkoudheidsvirussen in aanraking gekomen. En dat maakt hen vatbaarder aangezien het lichaam minder virussen herkent.
We hebben voor u wat tips kunnen vinden om de weerstand van je kind te verhogen.

 

Tips om de weerstand van je kind te verhogen:

 

weerstand fruit21. Gezonde voeding

Voeding speelt een belangrijke rol in het verhogen en op peil houden van de weerstand van je kind.
Voor kinderen is vooral vitamine C, uit groenten en fruit, belangrijk voor de weerstand. Ook vitamine A, wat ervoor zorgt dat je witte bloedcellen vormt, is belangrijk voor je weerstand. Door gevarieerd te eten krijg je zoveel mogelijk verschillende voedingsstoffen en vitamines binnen. Nu alleen nog zorgen dat de kinderen aan de spruitjes gaan 😉.
In onderstaande link staan veel tips over het eten van groenten en fruit.
https://www.voedingscentrum.nl/nl/gezond-eten-met-de-schijf-van-vijf/wat-staat-er-in-de-vakken-van-de-schijf-van-vijf/groente-en-fruit.aspx

 

2. Zorg voor rust

weerstand voorlezenHet kan soms een hele klus zijn om je kind op tijd in bed te krijgen, maar een goede nachtrust is erg belangrijk! Een kind heeft gemiddeld nood aan zo’n 10 tot 14 uur slaap per dag. Bij voorkeur in een koele, donkere kamer.

 

3. Frisse lucht, beweging en plezier maken

Frisse lucht is gratis, overal verkrijgbaar én erg goed om het immuunsysteem van je kind te stimuleren. Zorg ervoor dat je kinderen voldoende buitenspelen: laat ze buiten rennen, fietsen, klimmen en ontdekken. Een kind opvoeden kan stresserend zijn en brengt veel zorgen met zich mee. Laat deze zaken je echter niet belemmeren om samen plezier te maken. Zorg ervoor dat je kind jouw zorgen en stress niet voelt en leer hem/haar om te ontspannen. Ook voor kinderen is ‘me time’ essentieel.

 

4. Weg met suiker

Studies hebben aangetoond dat suiker een negatief effect heeft op het immuunsysteem. Suiker bevat bovendien geen voedingsstoffen. Wanneer het in je lichaam komt, heeft je lichaam zelfs andere voedingsstoffen en mineralen nodig om de suiker te verwerken.

 

5. Goede handhygiëne en reinigen van de neus

Leer je kind om zijn/haar handen te wassen. Niet alleen voor het eten en na een toiletbezoek! Door je handen regelmatig te wassen, krijgen virussen en bacteriën geen kans om zich te verspreiden. Het dagelijks reinigen van de neus is in deze tijd van het jaar ook heel belangrijk.
Een neusspoeling is een algemeen aanvaarde manier om neusverstopping bij baby's te bestrijden. Maar ook als preventief middel tegen verkoudheid halveert neusspoelingen de incidentie van verkoudheid. Natriumchloride in de zoutoplossing zorgt ervoor dat de slijmen dunner worden, waardoor je kindje beter zal kunnen ademen. Het makkelijkst is om het neusje van je baby te spoelen als hij op z’n rug ligt. Draai het hoofdje naar de ene kant en spoel het bovenste neusgat. Draai daarna z’n hoofd naar de andere kant voor het andere neusgat. Door het hoofdje te draaien, loopt de oplossing niet in de keel. De neus staat namelijk rechtstreeks in verbinding met de keel en de oren. De neus vrijhouden zorgt er in de eerste plaats voor dat je kindje makkelijker kan ademen, maar het helpt ook om keel-, oor- en luchtweginfecties tegen te gaan.

 

Laten we naar elkaar omkijken en met elkaar gezond blijven in deze rare en gekke tijd. Met de gezonde kinderopvang en de thema’s van Puk zullen wij ons steentje bijdragen.

 

Bronvermelding:
https://www.encyclo.nl/begrip/weerstand
https://www.avogel.nl
https://www.voedingscentrum.nl

Thema 'Hatsjoe!!!!'

In het thema Hatsjoe is Puk ziek. 

We lezen voor uit het grote themaboek ‘Hatsjoe’ en boekjes zoals ‘Dikkie Dik gaat pleisters plakken’. De kinderen spelen doktertje en zieke poppen en knuffels worden weer beter gemaakt.
We hebben gesprekjes met de kinderen over ziek zijn, pleisters plakken, koorts, pijn, doktersjassen enz. Ook gaan we passen en meten. Past de pleister of is hij te groot/klein? We maken ook gebruik van een groeimeter en weegschaal. Hoe groot en zwaar zijn de kinderen?
En voor de zieke Puk maken we een heerlijke fruitmand! Welk fruit komt erin? Lekker gezond. Zingen we liedjes en gaan we luisteren naar muziek en als de muziek stopt gaan we snel op de mat liggen (stoelendans).
Met de baby’s spelen we kiekeboe met een zakdoek, lezen we voor, kijken we plaatjes, benoemen we lichaamsdelen, eten we fruit met de zieke Puk en leggen hem samen met de kindjes in zijn bedje. Dikke kus en lekker slapen Puk. Wordt maar gauw weer beter! En de baby’s en dreumesen die dat al kunnen mogen op een groot vel papier tekenen.
En wat zit er in de pakjes voor Puk? Even frommelen, ja hij is open.
Ook de baby’s gaan op een speelkleed naar muziek luisteren. 
Woorden en begrippen die aan bod komen in dit thema: 
Het bed, het boek, de brievenbus, de dokter, de zuster, de appel, de banaan, het fruit, de hand, de kaart, de knie, het kusje, de mond, de neus, de oren, de pleister, de prik, de pijn, de rug, de tong, de zakdoek.
Hoesten, huilen, liggen, niezen, onderzoeken, prikken, slapen, snuiten, helpen, vallen, au, beter (gezond), beterschap, dank je wel, geen zin, gezond, hoe gaat het? op bezoek, op schoot, stil (staan/liggen), verkouden. 
 
Wat kunt u als ouders/verzorgers doen? 
 
• U kunt samen met uw kind praten over ziek zijn en naar de dokter gaan en daarbij woorden uit bovenstaande lijst herhalen. 
• Uw kind met doktersspeelgoed laten spelen. 
• Uw kind als het daaraan toe is zelf een pleister laten plakken. Past de pleister of is 
 het te groot of klein? 
• Met behulp van een groeimeter kijken hoe lang uw kind is en zijn papa en mama 
• ook zo lang? En de broertjes en/of zusjes? 
• Voorlezen uit boekjes over ziek zijn en beter worden. 
• Liedjes zingen.
 
 Opzegversje
Hatsjie! Hatsjie!
Ik nies.
En mijn neus is vies! Even wachten.... Zakdoek....snuiten... Alle snottebellen Buiten! 
 

Update SpeelOkee en het coronavirus (Covid19)

Helaas hebben we nog steeds te maken met Covid-19 en de toenemende besmettingen.

In dit nieuwsitem geven wij u een update (oktober 2020) met betrekking tot de genomen maatregelen bij kinderdagverblijf SpeelOkee omtrent Covid-19. 
 
Wij vertrouwen erop dat het advies en maatregelen vanuit het RIVM ook gevolgd wordt door onze medewerksters en de ouders/verzorgers van de kinderen die naar de opvang komen. Als we met elkaar onze verantwoordelijkheden nemen kunnen we met elkaar Covid-19 verslaan. 
 
Ouders/Verzorgers kunnen alle informatie over de laatste ontwikkelingen en aanpassingen van het advies en maatregelen met betrekking tot Covid-19 vanuit de Nederlandse Overheid vinden op de site van het RIVM of via het informatie telefoonnummer 0800-1351.
Desinfectiezuilen 
24 september jl. hebben wij u een mail gestuurd met een Covid-19 update, waarin we u o.a. geïnformeerd hebben over de desinfectiezuilen die bij de ingangen staan om uw handen te desinfecteren bij binnenkomst.
In verband met het spettergevaar van de desinfectie lotion bij gebruik en de kans dat het bij uw kind in het gezicht spettert, worden er zo spoedig mogelijk andere dispensers op de zuilen geplaatst met een desinfectiegel die niet spettert. Tot die tijd staan er bij alle ingangen de wel bekende pompjes met desinfectiegel.
 
Gezien het feit dat de besmettingen landelijk en in deze regio flink oplopen, verzoeken wij u vriendelijk alert te zijn op de regelgeving vanuit de overheid en de maatregelen binnen SpeelOkee. 
 
Binnen SpeelOkee zijn zoals eerder gecommuniceerd een aantal maatregelen genomen;
 
Tussen 07.00- 07.30 en 18.00-18.30 worden de kinderen gebracht en gehaald bij openings- en sluitingsgroep de Ballenbak, ingang via de hoofdingang. 
Na 07.30 en vóór 18.00 uur maakt u gebruik van de ingangen zoals onderstaand aangegeven:
• Hoofdingang- voor de Carrousel en de Ballenbak
• Zij-ingang – voor de Blokkendoos en de Toverfluit
• Via het speelplein – de Rammelaar
• Via het speelplein doorlopen naar de zijkant van het pand – de Bromtol
• Ouders mogen niet meer voor elkaar de deur open doen of met elkaar mee lopen naar binnen, anders zijn de pedagogisch medewerkers (pm’ers) het overzicht kwijt hoeveel ouders er in het gebouw zijn
• Tussen kinderen onderling hoeft geen 1,5 meter afstand bewaard te worden
• Tussen pm’ers onderling en tussen ouders/verzorgers moet altijd 1,5 meter afstand bewaard worden
• Er mag één ouder naar binnen om uw kind(eren) te brengen, broertjes/zusjes kunnen niet mee naar de groep en vragen wij te wachten in de hal/gang of op de speelplaats.
• Haal- en brengmomenten zijn kort. Informatie over een kind kan bijv. via digitale weg of telefonisch, om dit niet uitgebreid te hoeven bespreken tijdens het brengen en halen
• Kinderen van 0-1 jaar worden waar mogelijk in de maxi-cosi gebracht en hierin overgedragen aan de PM’er, om zo de 1,5 m. afstand tussen volwassenen te handhaven en om de emotionele veiligheid van het kind te waarborgen
• Mocht er sprake zijn van een moeilijk afscheid moment voor een kind dan adviseren wij u als ouder om op gepaste afstand de groep te betreden om uw kind over te dragen aan de pm’r en alvorens weg te gaan. 
• Het is niet toegestaan om de groepen te betreden zonder de blauwe schoenhoezen. De schoenhoezen kunt u één dag gebruiken en kunt u bij na het ophalen van uw kind bij het verlaten van het pand in de daarvoor bestemde prullenbak werpen. Dus neemt u de schoenhoezen a.u.b. mee nadat u uw kind heeft gebracht.
• Bij binnenkomst de schoenen van de kinderen uit en op het schoenenrekje plaatsen, de pm’ers trekken de pantoffeltjes/binnen-schoenen bij uw kind aan
• Persoonlijke spullen van uw kind in een rugtas en deze tas en jas, in de groene ‘luizenzakken’ aan de kapstok doen. De pm’ers pakken de spullen voor de kinderen zelf uit de luizenzakken
• Speelgoed van thuis meenemen is niet toegestaan, behalve een knuffel en/of speentje.
 
De Beslisboom
In bijgevoegde link kunt u de meest recente beslisboom vinden. Deze 'beslisboom' geeft duidelijkheid wanneer uw kind wél of niet naar de kinderopvang kan komen als het neusverkouden is of andere klachten heeft. Deze beslisboom is mede door branchepartijen BK en BMK, samen met Boink en AJN jeugdartsen Nederland ontwikkeld, zodat pedagogisch medewerkers en ouders/verzorgers duidelijkheid krijgen wanneer een kind wél of niet naar de opvang kan komen.
 
 
Gebruik van mondkapje
Sinds het Kamerdebat van woensdag 30 september, is breed draagvlak om te besluiten tot een eenduidig landelijk advies, voor het dragen van mondkapjes in publieke binnenruimtes. 
Een kinderdagverblijf valt niet onder publieke binnenruimtes. Een aantal ouders hebben gevraagd of bij ons binnen het dragen van een mondkapje verplicht is. 
Op dit moment is het dragen van een mondkapje niet verplicht. Wij houden ons binnen SpeelOkee aan de geldende norm, houd 1,5 mtr afstand en desinfecteer uw handen bij binnenkomst! 
Mocht u om eigen beweegredenen wel een mondkapje willen dragen dan is dit uiteraard prima.
 
Ontwikkeling van kinderen en Week van de opvoeding
 
Overdracht en oudergesprekken in corona-tijd
In de dagelijkse overdracht merken wij dat het brengen en halen soepel verloopt, maar dat de behoefte aan contact over uw kind(eren) groeit. Dat begrijpen wij. Kinderdagverblijf SpeelOkee vindt het belangrijk om de informatieoverdracht over de ontwikkeling van kinderen te blijven geven zeker in tijden van snel veranderende omstandigheden in de samenleving.   
Afgelopen zomer hadden wij de intentie om langzaam de oudergesprekken op gang te gaan brengen. Wij hebben ons voornemen gedeeld voor een soort ‘ouder drive-in’ ouderavond waarbij er 10- minuten gesprekken gehouden kunnen worden. Ook hebben wij een aantal gesprekken op gepaste afstand kunnen voortzetten voor kinderen met zorgen of vanwege een warme overdracht naar de basisschool. Zoals we al omschreven gaan de veranderde omstandigheden zo snel dat intenties van gisteren vandaag de dag plaats maken voor een andere urgente intentie. 
Vanwege de oplopende besmettingen zullen we onze intentie van de ouderavonden voor de 10 minuten gespreken even in de kast moeten zetten. Hoe botsend dit is ten aanzien van de behoeften voor de oudergesprekken. Wij zullen andere alternatieven gaan bedenken. 
Wij willen u dan ook vragen om uw behoefte kenbaar te maken en heeft u vragen over de ontwikkeling van uw kind schroom dan niet om telefonisch contact op te nemen met de mentor van uw kind.
 

Speelokee footer

Kinderdagverblijf SpeelOkee

 

 

Beste Kinderdagverblijf SpeelOkee Oud-Beijerland

 

Kinderdagverblijf SpeelOkee

Oost-Voorstraat 109
3262 JH Oud-Beijerland
Hoeksche Waard
0186 625701
info@speelokee.nl

 
Volg ons ook op

/SpeelOkee

@SpeelOkee

Speelokee footer lijn