SpeelOkee beste kinderdagverblijf

Feestweek! 12 tot en met 16 september 2022

Op donderdag 15 september 2022 is het de 'Dag van de leidster'. 

Dit jaar pakt SpeelOkee feestelijk uit met een gezellige feestweek voor alle kinderen en leidsters om tegelijk de verjaardagen van alle juffen te vieren én omdat het donderdag 15 september de dag van de leidster is.

 

De kinderen mogen deze hele week, op hun eigen opvangdag(en), verkleed komen.

We hebben die week allerlei leuke activiteiten op de planning staan zoals:, een Ballonartiest(!), een poffertjeskraam, een springkussen, een popcorn-loket, er komt een ijscokar en er komt iemand schminken.

We gaan er een spetterende en feestelijke week van maken met elkaar!

 

Mocht u vragen hebben over deze feestelijke week, mail ons gerust. of plaats een berichtje in het ouderportaal.

 

Met vriendelijke groet,

Team SpeelOkee

Thema ‘Thuis’ tips: 'Wat vind, voel, hoor en zie ik in de tuin, Puk?

Bloemen, planten en kriebelbeestjes blijven kinderen inspireren en fascineren. Zo hebben bloemen mooie kleuren en ruiken lekker. Ook planten zien er verschillend uit en voelen anders. Zo heb je grote planten en kleine planten. Je hebt planten met grote bladeren en je hebt planten die kunnen prikken, au! Ook kriebelbeestjes zien er verschillend uit. Zo hebben lieveheersbeestjes stippen en hebben bijen strepen. Als je een spinnetje of een mier over je hand laat lopen, dan kan dat wel eens kriebelen.

Kortom er valt veel te beleven in de tuin. Wij hebben wat leuke ‘thuis-doe -tips’ bij dit thema!

 

Ontstress en ga samen met je kind tuinieren
Ook, of juist in de lente kun je samen tuinieren. Knap de tuin op, plant zaadjes, geef plantjes water of leg een moestuin aan voor zelfvoorziening. Veeg alle bladeren op een hoop. Nog leerzaam ook! Meer informatie over moestuinieren met kinderen lees je op de website https://moestuinierenmetkinderen.nl/  en kun je je aanmelden voor leuke zelf-cursussen met jou en je kind. 

 

Verkwikkende beweegoefeningen in de tuin

Door bewegingsoefeningen te doen krijgen kinderen een beter lichaamsbewustzijn. Hierdoor stijgt het zelfvertrouwen en de eigenwaarde; de oefeningen die de kinderen doen, zullen steeds beter gaan als ze oefenen en dat helpt daarbij. Als je bewegingsoefeningen doet met meer kinderen, hebben de kinderen ook interactie met elkaar door naar elkaar te kijken en van elkaar te leren.  Door het benoemen van de oefeningen en de houdingen stimuleer je de taalontwikkeling. Door bezig te zijn met de reeks oefeningen oefenen de kinderen hun concentratie en door ook ruimte te maken voor eigen inbreng, versterken ze hun creativiteit.

Zorg voor speelse elementen tijdens de bewegingsoefeningen met jonge kinderen, zodat ze hun fantasie actief kunnen gebruiken en de aandacht kunnen vasthouden. Bewegingsoefeningen zijn vaak gebaseerd of afgeleid van dieren. Deze houdingen zijn leuk voor jonge kinderen, omdat de kinderen de dieren vaak kennen en ook de houdingen wel herkenbaar zijn.

Pak er een paar dierenknuffels of dierenplaatsjes bij.

Leg deze neer en kies ombeurten welk dier jullie na gaan doen. Tel hoe lang je de oefening kan doen/volhouden. Veel lol en plezier gegarandeerd.

 

Boomknuffelen

Heerlijk knuffelen met bomen. Klinkt misschien gek maar kan heel verkwikkend aanvoelen.
Wat voel je aan de stam? Hoeveel barsten zitten erin? Kun je met beide armen helemaal om de stam heen of is de stam veel groter? Allemaal vragen die je je kind kunt stellen en samen kan gaan ontdekken.

 

Drink lekkere (lauwe 😉) thee. 

Thee drinken is goed voor zowel kind als ouder. Kies in de winkel lekkere smaakjes thee uit. Het beste is nog om verse thee te maken van echte pure producten. Maar de thee van pickwick is natuurlijk ook erg lekker. Ga je voor muntthee of juist aardbeienthee? Thee is gezonder dan siroop of sappen omdat er geen suikers zijn toegevoegd. 

Geniet samen van een lekker kopje thee!

BLOG Gezonde Voeding - Traktatiebeleid

Februari 2022
Blog - Gezonde voeding - Traktatiebeleid
Inmiddels zijn we ruim een maand onderweg in het nieuwe jaar en willen u graag meenemen in ons nieuwe voedingsbeleid. Vanuit onze rol als gezonde voedingscoach willen wij graag ieder kwartaal een item met u ouders/verzorgers delen over gezonde kinderopvang, gezonde voeding en alles wat daar mee samen gaat.

Lees meer

Blog 'Ommezaai'

Ommezwaai

Afgelopen week zat ik een commissievergadering voor met een gedeelte van het team. In deze vergadering hebben wij de jaarplanning van SpeelOkee doorgenomen; wat gaan we doen, welke activiteiten gaan we organiseren voor kinderen? Welke thema’s zijn leuk? Wat gaat er goed? Waar liggen kansen? Waar dromen wij van?

Het grootste doel was om het team weer terug te zetten in hun talenten en de passie voor het werk weer met elkaar te voelen. De corona pandemie, de maatregelen, de corona regels, het tekort aan personeel, de werkdruk vanuit de wet kinderopvang en het continue schakelen en het flexibel zijn van onze medewerkers vergt veel incasseringsvermogen van hen. De gevolgen hiervan; het was merkbaar bij de collega’s en dat raakt!

 

Mijn missie!
Het team prikkelen en het beste weer naar boven te halen. Een ommezwaai in het huidige werken en medewerkers met andere ogen laten kijken naar wat we willen. Waar worden we blij van? Hoe ziet een ideale dag voor een kind bij SpeelOkee eruit?Wat onwennig online startten we de vergadering, maar na een half uur, voel ik het! De passie voor het werk, voor de kinderen het is er! Hele toffe thema’s worden er met elkaar bedacht, verbindingen worden gelegd tussen een thema en doel en er wordt gekeken hoe we de ouderbetrokkenheid van vóór de Corona weer kunnen herpakken. Nieuwe inspirerende activiteiten voor de kinderen worden bedacht. De kern van dit alles is dat we gedreven zijn om de kinderen te willen laten spelen, onbezorgde speeldagen te geven en ze te laten ontdekken, zodat kinderen blijven bloeien en stralen in hun ontwikkeling.

 

Een ommezwaai in denken en starten door ingesleten werkwijze los te laten en vertrouwen geven aan het team om nieuwe werkwijze met elkaar te maken en kansen benutten, die de corona ook heeft ‘los’ gemaakt.

 

Na zo’n avond kun je alleen maar trots zijn op het team! Vol energie gaan we dit jaar van start en de kinderen zullen ervan gaan spelen, beleven en ontdekken.

 

Per thema zullen we u als ouders/verzorgers informeren over al het leuks dat komen gaat. Wij kijken er naar uit.

 

Sylvia Willemsen
Pedagogisch Coach/Beleid SpeelOkee

Kerst-doe-activiteiten tips!

Kerst voelbak maken

Waarom een Sensopatisch spel?

Het doel van sensopatisch spel is het prikkelen van de zintuigen en daagt je uit te ontdekken. Vooral voor baby's is dit helemaal fantastisch omdat zij nog alle zintuigen gebruiken om te ontdekken. Met name de mond helpt hen hierbij. Kindjes die dus veel in hun mond stoppen ontdekken heel veel. ;-)

Je hebt nodig:
- Vulling: Dat kan van alles zijn: nep sneeuw, kerstboompjes, plastic kerstballen, kerstlichtjes.
- Bak of een doos om alles in te doen.
Zie afbeelding en voelen maar! Let goed op de veiligheid en stem het materiaal af op leeftijd van uw kind.
 
 
Buiten activiteiten met de kerst
 
Kerstballen zoeken
 
Kerstballen zoeken is een leuke winterse variant van paaseieren zoeken. Tijd om de tuin in te gaan en de meeste kerstballen te vinden.
Voorbereiding
Een volwassene verstopt de mooiste kerstballen in de tuin. Gebruik hiervoor plastic kerstballen. Heb je nog een piek over? Verstop deze op een lastige plek, want diegene die de piek vindt krijgt veel punten!
Het spel
Zoek en speur samen de hele tuin af om de kerstballen te vinden. Liggen ze tussen het gras, onder de struiken, of misschien in het speelhuisje? Probeer meer kerstballen te vinden dan je medespelers en je bent de grote winnaar van het spel. En zijn alle kerstballen gevonden? Misschien is er nog plek in de kerstboom en anders hang je de kerstballen als versiering buiten in de boom.
 
Olympische winterspelen
Voorbereiding
Kies een aantal sporten die je leuk vindt, zoals voetbal, hardlopen, verspringen. Zet alles klaar in de tuin. (Zelfgemaakte) medailles voor de winnaars mogen natuurlijk ook niet ontbreken.
Het spel
Is iedereen gearriveerd? Dan kunnen de spelen beginnen! Ga de strijd aan met familieleden en ontdek wie het sportiefst is van allemaal.
 
Wij wensen u fijne en sportieve, creatieve feestdagen toe!
 

Blog 'Herfst'

Vijf herfstblaadjes hangen aan een tak.
Hé, denkt de wind, als ik die nu eens pak..
Dan vult hij zijn wangen, zijn wangen worden rond.
Hoei, hoei, hoei, hoei!
Weg vliegt het blaadje en valt hoepla op de grond.

 

https://kinderliedjesvanvroeger.nl/herfstblaadjes/

 

Dit is het eerste couplet van een herfstliedje “herfstblaadjes”. Dit liedje inspireert ons om voor ons themablog te schrijven over het thema loslaten. Het is herfst en de natuur laat alles los. De blaadjes vallen van de bomen en de bladeren liggen op een hoop. Een mooi seizoen is de herfst, de kleuren van de natuur veranderen en de natuur komt in een rust fase waarbij de omgeving onstuimig kan zijn. Zo zien wij dit natuurelement terug in de ontwikkeling van kinderen. 

Zeker in de leeftijd van 0 tot 4 jaar ontwikkelen kinderen zich super snel. Het ene moment ligt een baby nog op zijn of haar ruggetje en het volgende moment zie je daar beweging in en probeert de baby om te rollen. Soms staat de ontwikkeling even stil net als in de natuur, waardoor er vervolgens weer een  hele sprong in de ontwikkeling te zien is. De herfst laat in deze periode veel los. Een mooi thema “loslaten”. 

 

Hoe ga jij als ouder/verzorger om met het thema loslaten?

Op welke momenten zou je wat meer je kind kunnen loslaten en de ruimte geven voor zijn autonomie/zelfstandigheid?  

 

Hoe de bomen ruimte nodig hebben om te groeien, hebben kinderen ook ruimte nodig om te groeien. Ze hebben dit nodig om dingen te leren en te ervaren. Het loslaten is veelal de moeilijkste opgave van het ouderschap. 

Het loslaten van je kind begint niet pas als zij 18 jaar of ouder zijn. Het is een proces wat zelfs al start in de babytijd. Iedere leeftijdsfase van een kind vraagt om een beetje meer loslaten. Dit kan een lastig vraagstuk zijn als ouder om zelf te bepalen waar je als ouder gaat loslaten en op welke punten je nog even de touwtjes in handen wilt houden. Loslaten, het klinkt misschien een beetje zwaar, maar is in heel veel gevallen eigenlijk gewoon ‘gewoon doen’.

 

In de babytijd leert je kind in het eerste levensjaar onder andere al zelfstandig zitten, staan en soms al lopen. Dit proces waarbij je kind in zijn nieuwe vaardigheden los kan laten kun je over het algemeen in 4 fasen zien. 

  1. Voorbeeld volgen.
  2. Samen doen.
  3. Alleen proberen.
  4. Zelf doen. 

 

Je begeleidt je kind zo stapje voor stapje naar zelfstandigheid. Het tegenovergestelde van loslaten is bezorgdheid. Als je bezorgd bent, ben je als ouder alert en dit is nodig om je te kind te beschermen. Dit is normaal, dit gevoel van verantwoordelijkheid voor je kind kun je niet uitzetten. Teveel bezorgdheid kan er wel voor zorgen dat je kind te weinig zelfvertrouwen ontwikkelt of heel weinig verantwoordelijk gevoel ontwikkelt. Ook kan je kind deze bezorgdheid als last gaan ervaren en zich dan juist gaan verzetten en situaties opzoeken. 

Wellicht helpt het gegeven van deze 4 fasen om als ouder/verzorger de balans te houden in het loslaten. Om iets goed te kunnen leren als kind moet je het ervaren en doen en daar dus de ruimte voor krijgen. 

Een ander mooi voorbeeld van loslaten is je kind brengen naar de opvang 😉 Op deze dagen laat je het verzorgen en opvoeden los aan onze pedagogisch medewerkers. 

 

Bij SpeelOkee zijn wij ons in het dagelijkse contact met de kinderen bewust van de balans in loslaten en stimuleren. In vaktermen is dit opgenomen in ons Pedagogisch Beleid en is vertaalt in de interactievaardigheid van onze medewerkers namelijk “respect voor autonomie”. We observeren de kinderen en hebben oog voor wat ze zelf al kunnen. “Zou Sterre dit al zelf kunnen?”, is een bewustwordingsvraag die onze medewerkers stellen. Kleine voorbeelden uit onze dagelijkse praktijk in dit contact met de kinderen: Waar wil je zitten? Met wie wil je in de zandbak spelen? Pak jij voor de juf de klei en help jij, Lize, mee met schoonmaken? Pak het doekje maar! Juf….. Zal ik Bram vasthouden, nou lief van je, maar laat hem maar zelf lopen, dat kan hij al heel goed!”. 

Mocht uw ouder “hart” het toch even nodig hebben om te weten hoe het met uw kind bij ons gaat, dan mag u altijd naar SpeelOkee bellen. Wij begrijpen wat loslaten van u als ouder vraagt. 

Loslaten; de weg naar zelfvertrouwen en zelfstandigheid voor een kind. 

We willen allemaal toch dat ieder kind hier ruimte voor krijgt. 

Een mooie boom staat ondanks het verliezen van zijn bladeren stevig in de grond tijdens het onstuimige weer. Een mooie metafoor voor loslaten!

 

Bronvermelding: 

https://www.opvoedadvies.nl/loslaten.html

https://www.opvoeden.nl/

Speelokee footer

Kinderdagverblijf SpeelOkee

 

 

Beste Kinderdagverblijf SpeelOkee Oud-Beijerland

 

Kinderdagverblijf SpeelOkee

Oost-Voorstraat 109
3262 JH Oud-Beijerland
Hoeksche Waard
0186 625701
info@speelokee.nl

 
Volg ons ook op

/SpeelOkee

@SpeelOkee

Speelokee footer lijn