Skip to main content

Blog Thema "Wat hoor, ruik, voel ik in de tuin"

Algemeen

‘Ogel!’ roept V. van bijna 1,5.

‘Kijk, vlinder!’ roept Z van 2,5 terwijl ze een wit, fladderend beestje achterna huppelt.

Als er één doelgroep oog heeft voor zijn/haar omgeving, dan zijn dat wel kinderen. De komende 5 weken werken we met het thema ‘De tuin’.

Met elkaar gaan we kijken:

Wat voel ik als ik in de tuin bezig ben?

Wat hoor ik allemaal als ik in de tuin rondloop?

Wat voor geuren ruik ik in de tuin?

Het gaat er dus vooral om dat kinderen volop hun eigen zintuigen gebruiken en zelf ervaringen kunnen opdoen in de tuin. Daar gaan we ons de komende 5 weken mee bezig houden op de groepen.

 

Uk en Puk thema “Wat voel, hoor, ruik ik in de tuin”

Wanneer u thuis ook aan de slag wilt met activiteiten rondom dit thema, kunt u hieronder enkele ideeën vinden.

  • Blotevoeten-pad

Leg verschillende soorten materialen achter elkaar neer en loop hier samen op blote voeten overheen. Denk hierbij aan grond, water, takjes, steentjes, etc.

U kunt er echt een pad van maken maar met jongere kinderen kunt u er ook voor kiezen om bakken te vullen zodat ze met hun handen de verschillende materialen kunnen ontdekken. Ook kunt U binnen een kruipparcours maken, voor de kinderen die nog niet kunnen lopen. Denk hierbij aan een zachte deken, karton, rieten matje en verschillende soorten ballen als materiaal.

Het blotevoeten-pad is niet alleen goed voor de lichamelijke ontwikkeling van uw kind maar is tegelijkertijd ook een stimulans voor de cognitieve ontwikkeling door het geven van woorden aan datgene wat kinderen voelen en ervaren.

  • Bingo

Op internet zijn veel verschillende soorten bingokaarten te vinden maar u kunt er natuurlijk ook zelf een maken. Ga met elkaar naar buiten en zoek alle plaatjes die op de bingokaart staan. Hebben ze een plaatje gevonden? Laat ze dan het plaatje afkruisen, net zo lang tot ze de hele bingokaart hebben afgekruist.

Met deze activiteit stimuleert u de taalontwikkeling van uw kind door een gesprekje te voeren over de plaatjes. Daarmee doet uw kind ook kennis op met minder bekende woorden.

 

Week voor de gezonde jeugd

Binnen het thema ‘Wat voel, hoor, ruik ik in de tuin?’ valt ook de week voor de gezonde jeugd. In die week wordt er door heel Nederland extra aandacht gegeven aan een gezonde omgeving. Gezonde gewoontes aanleren op jongere leeftijd is makkelijker dan op latere leeftijd ongezonde gewoontes af te leren.  

Een gezonde leefstijl is echter veel meer dan alleen gezonde voeding. Thema’s zoals bewegen, sociaal-emotionele ontwikkeling, dagritme, slapen, mediaopvoeding, hygiëne en nog veel meer horen ook bij een gezonde leefstijl.

Binnen SpeelOkee geven wij ook aandacht aan een aantal van die thema’s in de week voor de gezonde jeugd. De week voor de gezonde jeugd zal plaatsvinden van 10 t/m 15 juni a.s. In deze week zullen er verschillende activiteiten plaatsvinden, hierover later meer.

 

Met elkaar kijken we uit naar gezonde en gezellige weken rondom dit thema waarin we elkaar meenemen in het ontdekken en ervaren van nieuwe dingen.

 

Met vriendelijke groet,

Soraya Smits en Judith van der Schoor

Gezonde kinderopvang Coaches