Skip to main content

Blog Thema "Dit ben ik"

Blog SpeelOkee

Thema Dit ben ik /  Nationale Voorleesdagen

Algemeen

In deze periode staat het Uk en Puk thema “Dit ben ik” centraal. Tijdens dit thema leren de kinderen meer over zichzelf. Ze kijken in de spiegel en benoemen verschillende lichaamsdelen. Weten de kinderen hun neus, oren en ogen al te benoemen en kunnen zij deze ook aanwijzen?

Op de groep zijn wij dagelijks bezig met het thema “Dit ben ik”. We doen verschillende activiteiten die bijdragen aan het thema. Om u ook wat ideeën te geven die u thuis met uw kinderen kunt doen zijn er in deze blog wat ideeën verwerkt. Daarnaast is er in deze blog nog een informatief stuk over de Nationale Voorleesdagen opgenomen.

 

Uk en Puk thema “Dit ben ik”

Activiteiten op de groep 0-2 jaar

“Kijk, dat ben jij” zegt de pm’er tegen het kind. Samen kijken ze in de spiegel. De pm’er benoemt wat zij allemaal ziet bij zichzelf. “Ik heb een neus, oren, ogen, mond en een hele hoop haren”. Daarna vraagt de pm’er of het kind dit ook allemaal heeft. Het kind wijst met behulp van de pm’er zijn neus aan. Door samen in de spiegel te kijken leert het kind meer over zichzelf en zijn of haar eigen lichaam. Daarnaast heeft het kind een één op één momentje met de pedagogisch medewerker.

Activiteiten voor papa’s en mama’s voor kinderen van 0-2 jaar

 

Persoonlijke ontwikkeling / Motorische ontwikkeling: Laat uw kindje verschillende materialen ontdekken. Dit is goed voor de persoonlijke ontwikkeling en sluit tevens aan bij de sensomotorische ontwikkeling van het kind. Gebruik bijvoorbeeld aluminiumfolie. Uw kindje kan naar zichzelf kijken, de structuur voelen en het maakt geluid. Kies materialen die verschillende zintuigen prikkelen.

 
 

Liedje

“Dit zijn mijn wangetjes en dit is mijn kin, dit is mijn mondje met tandjes erin, dit zijn mijn oren, mijn ogen, mijn haar, nu nog mijn neusje en dan ben ik klaar!”

 

 

Taalontwikkeling: Liedjes zingen en boekjes lezen sluiten aan bij de taalontwikkeling van het kind. Onderstaand een aantal voorbeelden van boekjes die wij op de groep voorlezen. Hiernaast een voorbeeld van een liedje die wij op de groep zingen.

Boekjes

  • Dit ben ik
  • Alles over jouw lichaam
  • Kleine Leon van top tot teen

 

Sociaal-emotionele ontwikkeling: Ga in gesprek samen met uw kindje en benoem verschillende lichaamsdelen. Op deze manier geeft u één op één aandacht aan uw kind en stimuleert u de sociaal-emotionele ontwikkeling. Probeer echt contact te maken.

Activiteiten op de groep 2-4 jaar

Op de groep hebben we een themahoek waarbij “Dit ben ik” centraal staat. Er liggen materialen zoals een spiegel, een borstel en emotiekaarten. De kinderen kunnen hier samen spelen en zichzelf en de ander leren kennen.

Activiteiten voor papa’s en mama’s voor kinderen van 2-4 jaar                                                                              

 

Persoonlijke ontwikkeling: Kijk samen met uw kind naar een leeg gezichtje. Pak een potlood en teken de ogen, neus, mond enzovoort op het gezicht.

 

Taalontwikkeling: Liedjes zingen sluit aan bij de taalontwikkeling van het kind. Op internet zijn veel liedjes te vinden die aansluiten bij het thema. Denk bijvoorbeeld aan het liedje; Iedereen is anders, van Kikker en zijn Vriendjes.

 

Sociaal-emotionele ontwikkeling / Rekenprikkels: Bij dit thema horen niet alleen de lichaamsdelen maar ook de verschillende emoties zoals boos, blij en verdrietig. Ga samen met uw kind op onderzoek uit naar de verschillende emoties. Benoem ook de emoties bij uw kind mocht u deze opmerken. Het boek; Het kleurenmonster, staat helemaal in teken van emoties en kleuren. Naast het stimuleren van de sociaal-emotionele ontwikkeling is uw kind ook bezig met de rekenprikkels door het herkennen en benoemen van de kleuren.

 

Motorische ontwikkeling: Print een afbeelding van een gebit uit en lamineer deze, of beplak hem met plakband. Smeer hierna wat scheerschuim op het gebit. Laat uw kind het gebit poetsen met een tandenborstel. Daarna kunt uw kind natuurlijk ook nog zelf zijn of haar eigen tanden proberen te poetsen.

 

De Nationale Voorleesdagen 2024

Woensdag 24 januari a.s. gaan de Nationale Voorleesdagen weer van start. Voorlezen heeft een positief effect op de taalontwikkeling van het kind. Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen. Dit jaar staat het boek; Help een verrassing, centraal. Het boek gaat over het maken van vriendjes, verwachtingen en verrassingen. Het boek sluit aan bij het thema; Dit ben ik. Dit jaar heeft SpeelOkee weer een programma rondom de Nationale Voorleesdagen. Daarover binnenkort meer!

Met vriendelijke groet,                                                            

Vivian Weij

Pedagogisch coach en beleidsmedewerker SpeelOkee