Skip to main content

Blog Thema "Onderwaterwereld"

Blog SpeelOkee

Thema Onderwaterwereld / Water plezier

 

Algemeen

Tijdens de komende zes weken staat het thema “Onderwaterwereld” centraal. De kinderen leren tijdens dit thema meer over de onderwaterwereld. Ze ontdekken welke dieren er onderwater leven en gaan zelf ook aan de slag door te spelen met water.

Op de groep zijn wij dagelijks bezig met het thema “Onderwaterwereld”. We doen verschillende activiteiten die bijdragen aan het thema. Om u ideeën te geven die u thuis met uw kinderen kunt doen, heb ik deze verwerkt in de blog en zal deze nader aan jullie toelichten. Daarnaast zal ik nog een informatief stuk schrijven over water plezier. Dit is een thema dat past bij het thema “Onderwaterwereld”.

 

Uk en Puk thema

Activiteiten op de groep 0-2 jaar

De kinderen krijgen van de juf een blauw lint van crêpepapier. Op de achtergrond staat muziek aan. “Horen jullie de golven?” vraagt de juf. “Wat is dat, het lijkt wel een dier” het is een walvis op de achtergrond. De kinderen maken met het blauwe lint de bewegingen van de golven na. De allerkleinste liggen in de box onder de babygym. Hieraan worden ook blauwe linten gehangen en kunnen zij proberen om de linten aan te raken met hun handen?

Activiteiten voor papa’s en mama’s voor kinderen van 0-2 jaar

Liedje

“Visje, visje in het water, visje, visje in de kom, visje, visje kan niet praten, visje, visje keer je eens om”

 

Persoonlijke ontwikkeling: Wat is er leuker dan spelen in bad????.Voeg sop, lichtjes en onderwaterwereld elementen toe. Nu is het tijd om te spelen en te ontdekken!

 

Taalontwikkeling: Liedjes zingen en boekjes lezen sluiten aan bij de taalontwikkeling van het kind. Onderstaand een aantal voorbeelden van boekjes die wij op de groep voorlezen. Hiernaast een voorbeeld van een liedje die wij op de groep zingen.

Boekjes

  • De mooiste vis van de zee
  • Dieren onder water
  • Klein wit visje
  • Pippa in haar duikbootje


Motorische ontwikkeling:
Voor het thema “Onderwaterwereld” zijn er veel sensomotorische activiteiten te vinden. Doe water/gel met glitters en eventueel blauwe kleurstof in een afsluitbaar zakje. Voeg daarnaast (plastic) onderwater dieren of schelpen toe.

Activiteiten op de groep 2-4 jaar

In het midden van de groep ligt een groot blauw zeil. Alle kinderen gaan eromheen staan en pakken het zeil op. Kunnen zij golven maken door het zeil heen en weer te bewegen? Eerst zijn het kleine golven, maar de golven worden steeds groter. Misschien kunnen er wel een paar kinderen onder het zeil doorlopen? Dan lijkt het alsof ze door de golven zwemmen. Op het zeil liggen ook een paar speelgoed visjes, die zwemmen in de zee.

Activiteiten voor papa’s en mama’s voor kinderen van 2-4 jaar

 

Taalontwikkeling: Oefen samen met uw kindje de woorden die passen bij het thema. De woordkaarten hiernaast gebruiken wij op de groepen. Deze kunt u vinden op internet. Maak er bijvoorbeeld een spelletje van door aan uw kind te vragen: “Kan jij de haai vinden?” op deze manier stimuleert u de woordenschat.

 

Sociaal-emotionele ontwikkeling: Maak samen met uw kind de oceaan na. Doe water in een bak en voeg onderwaterwereld elementen toe. Door middel van spel maakt uw kind kennis met de onderwaterwereld. Daarnaast is het natuurlijk een verkoelende activiteit voor in de zomervakantie????

 

Motorische ontwikkeling: Pak een bak en doe hier scheerschuim in, eventueel met kleurstof. Voeg onderwaterwereld elementen toe en spelen maar! Door de verschillende structuren is uw kind op een sensomotorische manier bezig met spel en stimuleert het de fijne motoriek.

 

Rekenprikkels: Print vissen uit en zet er gekleurde stippen op. Print daarnaast ook een paar gekleurde vissen uit. Laat uw kind de gekleurde vissen bij de juiste vis leggen. Op deze manier is uw kind bezig met de reken categorieën kleuren/sorteren.

 

Thema “Water plezier ”

De zomervakantie is begonnen! In deze 6 weken, met hopelijk goed weer en een zonnetje, is spelen met water natuurlijk een must. Er zijn op internet genoeg leuke activiteiten te vinden voor het spelen met water. Daarnaast is spelen in een zwembadje of in bad ook vaak favoriet. Dit natuurlijk altijd onder toezicht van een volwassene.

In dit informatieve stuk ga ik wat vertellen over “zwemmen” met kinderen tussen de 0-4 jaar.

Samen met uw peuter kunt u een lesje peuterzwemmen volgen. Het doel is om uw kind spelenderwijs vertrouwd te maken met water. Door samen met uw kind te zwemmen in bijvoorbeeld een zwembad went uw kind aan grote hoeveelheden water. Dit maakt de kans kleiner dat uw kind watervrees ontwikkeld. Er wordt op een speelse manier gewerkt aan veiligheid en zelfredzaamheid door middel van oefeningen, spelletjes en liedjes. Tevens versterkt het de band met uw kind door het contact dat u maakt tijdens het zwemmen. Zwemmen stimuleert de motorische ontwikkeling, de coördinatie, de ademhaling en het zorgt voor een beter uithoudingsvermogen. Het belangrijkste is natuurlijk het plezier dat u samen met uw kindje maakt!

Voor kinderen van 0 tot 8 maanden bestaat er een zogeheten “Baby spa” in deze spa krijgt uw kleintje de mogelijkheid tot floaten. Dit is een vorm van drijven. Dit gevoel van drijven is voor uw kindje vertrouwd omdat het vergeleken kan worden met “rondzwemmen in de buik”. Floaten stimuleert de spieren, de longen en het zelfbewustzijn van uw kindje. Tevens heeft het een positief effect op bijvoorbeeld het slaappatroon, darmkrampjes, het immuunsysteem, overprikkeling en een voorkeurshouding. Wist u dat ook Oud-Beijerland beschikt over een Baby spa?

Wij wensen u namens Team SpeelOkee een hele fijne vakantie met hopelijk veel waterplezier????

 

Met vriendelijke groet,

Vivian Weij

Pedagogisch coach SpeelOkee