Skip to main content

Blog Thema "Dieren"

Blog SpeelOkee

Thema Dieren / Groene kinderopvang

 

Algemeen

In deze periode staat het Uk en Puk thema “Dieren” centraal. Het thema dieren sluit goed aan bij de interesses van kinderen tussen 0 en 4 jaar. Een uitstapje naar de kinderboerderij of dierentuin is voor de kinderen dan ook een ware beleving.

Op de groep zijn wij dagelijks bezig met het thema “Dieren”. We doen verschillende activiteiten die bijdragen aan het thema. Om u ook wat ideeën te geven die u thuis met uw kinderen kunt doen zijn er in deze blog wat ideeën verwerkt. Daarnaast is er in deze blog nog een informatief stuk opgenomen over groene kinderopvang.

 

Uk en Puk thema “Dieren” Activiteiten op de groep 0-2 jaar

Puk leest samen met de kinderen een boekje. Het is niet zomaar een boekje, het is een “voel” boekje. Op iedere pagina staat een ander dier met een andere soort stof zodat het net lijkt alsof je het diertje zelf aait. De pedagogisch medewerker vraagt aan de kinderen welk dier zij zien. “Koe” zegt een van de kinderen. “Dat weet jij al goed, het is inderdaad een koe.” zegt de pedagogisch medewerker. “De koe heeft zwarte en witte vlekken, zien jullie dat?” voegt de pedagogisch medewerker er nog aan toe. Daarna laat zij alle kinderen het stukje stof in het boekje voelen.

Activiteiten voor papa’s en mama’s voor kinderen van 0-2 jaar

 

Persoonlijke ontwikkeling: Als uw kind s ’avonds in bad gaat maak het dan extra leuk door er wat speelgoeddieren of badeendjes aan toe te voegen. Benoem daarnaast ook welke dieren er allemaal aanwezig zijn. Op die manier oefenen jullie de woorden.

 

Taalontwikkeling: Liedjes zingen en boekjes lezen sluit aan bij de taalontwikkeling van het kind. Hieronder een aantal voorbeelden van boekjes die wij op de groep voorlezen. Op YouTube zijn er veel liedjes te vinden die aansluiten bij het thema dieren.

Boekjes

  • Anna in de dierentuin.
  • We hebben er een geitje bij.
  • De mooiste vis van de zee.
  • Fien en Teun; Voorlees verhalen op de boerderij.
  • Bobbi; Bobbi naar de dierentuin, Bobbi op de boerderij, Bobbi krijgt een        huisdier, Bobbi voert de dieren.

 

Sociaal-emotionele ontwikkeling: Wat is er nou leuker dan samen naar de kinderboerderij / dierentuin gaan? Jullie hebben een uitje en uw kindje zal zijn of haar ogen uitkijken.

 

Motorische ontwikkeling: Voor baby’s zijn er veel leuke sensomotorische activiteiten te vinden. Dit kan heel simpel met een afsluitbaar zakje van bijvoorbeeld Ikea en een materiaal naar keuze. Dit kan scheerschuim zijn, maar ook verf of bijvoorbeeld stro. Voeg hier een dier aan toe en de activiteit sluit perfect aan bij het thema.

Activiteiten op de groep 2-4 jaar

Op de groep zijn de kinderen in de themahoek aan het spelen. Ze gaan vandaag een dagje naar de dierentuin. Bij de ingang kunnen de kinderen een kaartje kopen. “10 euro” zegt de pedagogisch medewerker. De kinderen betalen het kaartje en gaan de dierentuin in. Wat voor dieren zien we daar allemaal? In de themahoek staat een olifant, een aap en de giraffe ontbreekt niet. Kunnen de kinderen aanwijzen welk dier groot is en welk dier klein?

Activiteiten voor papa’s en mama’s voor kinderen van 2-4 jaar                                                  

 

Taalontwikkeling: Zoek via internet een praat/zoekplaat op en ga hier met uw kindje over in gesprek. U kunt ook woordjes zoeken door middel van woordkaarten. Zie hiernaast een voorbeeld.

 

Sociaal-emotionele ontwikkeling: Pak wat dierenknuffels en speel samen met uw kind fantasiespel. Welke dieren moeten er verzorgd worden op de kinderboerderij?

 

Cognitieve ontwikkeling: Op de afbeelding hiernaast zijn plaatjes te zien van dieren. Aan u en uw kindje de taak om het juiste dier bij het juist ingezoomde plaatje te zoeken.

 

Motorische ontwikkeling: Pak een bak, voeg wat speelgoed diertjes toe en wat materialen zoals stro, pasta, modder, scheerschuim of water. Op die manier draagt u bij aan de sensomotorische ontwikkeling van uw kind. 

 

Extra: Fien en Teun zijn een boer en boerin die leven op de boerderij. Zij maken allemaal leuke en spannende avonturen mee en delen deze graag met de kinderen. De afleveringen van Fien en Teun zijn te vinden op YouTube en zijn ook nog eens leerzaam!

 

Maatschappelijk thema “Groene kinderopvang”

Buiten/groen zijn heeft een positief effect op de ontwikkeling van het kind. Dat blijkt uit onderzoeken en observaties. Buiten/groen bevorderd namelijk het welzijn en de gezondheid van het kind. Daarnaast draagt buiten/groen bij aan de verschillende ontwikkelingsgebieden:

  • Motorische ontwikkeling; Meer beweging zoals klimmen en klauteren.
  • Sociaal-emotionele ontwikkeling; meer natuur/buiten zijn stimuleert de fantasie van kinderen. Tevens draagt het bij aan de spelontwikkeling. Het kind krijgt in de buitenwereld namelijk te maken met steeds veranderende materialen en vormen. De kinderen worden hierdoor dus geprikkeld in hun spel. Als laatste zorgt veilig leren in de natuur voor zelfvertrouwen.

 

Een natuurlijke buitenruimte zorgt voor een uitdagende speelleeromgeving. SpeelOkee heeft in 2022 de gehele buitenruimte aangepakt. Er staan nu natuurlijke materialen zoals bijvoorbeeld onze wilgenhut. Tevens daagt de buitenruimte uit tot bewegen. De kinderen krijgen hier ook genoeg materialen voor aangeboden. Als laatste heeft de natuur een rustgevende invloed op het kind.

 

Binnen SpeelOkee focussen wij ons steeds meer op een gezonde/groene kinderopvang. Tevens is het op dinsdag 16 mei de dag van de groene kinderopvang. Dit betekent extra veel buitenspelen!

 

Met vriendelijke groet,                                                 

Vivian Weij

Pedagogisch coach SpeelOkee