Blog Thema 'Eet smakelijk'

Blog SpeelOkee
Thema Eetsmakelijk / Gezonde voeding
Algemeen
Tijdens de komende zes weken staat het thema “Eetsmakelijk” centraal. De kinderen leren tijdens dit thema meer over eten. Ze zijn bezig met het proeven van verschillende soorten etenswaren en ontdekken wat er allemaal nog meer te doen is met eten.
Op de groep zijn wij dagelijks bezig met het thema “Eetsmakelijk”. We doen verschillende activiteiten die bijdragen aan het thema. Om u ideeën te geven die u thuis met uw kinderen kunt doen heb ik deze verwerkt die ik in de blog nader aan jullie zal toelichten. Daarnaast zal ik nog een informatief stuk schrijven over gezonde voeding. Dit is een maatschappelijk thema dat past bij het thema “Eetsmakelijk”.
Uk en Puk thema “Eetsmakelijk”
Activiteiten op de groep 0-2 jaar
De kinderen zitten met zijn allen aan tafel. Op de tafel ligt een doek, wat zal hieronder liggen? Eén voor één mogen de kinderen voelen wat er onder het doek ligt. Wat zal het zijn, een appel of een banaan? De juf haalt het doek ervan af, “kijk is aan, dat is een banaan.” Ze haalt de schil van de banaan en de kinderen mogen aan de banaan ruiken en hem daarna proeven. “Mmm, dat smaakt lekker.”
Activiteiten voor papa’s en mama’s voor kinderen van 0-2 jaar
|
Persoonlijke ontwikkeling: Laat uw kindje helpen met de afwas. Pak een teiltje met een beetje water en sop en voeg materialen toe zoals een bord, vork, lepel en beker. Op deze manier bent u samen actief bezig.
Taalontwikkeling: Liedjes zingen en boekjes lezen sluiten aan bij de taalontwikkeling van het kind. Hieronder een aantal voorbeelden van boekjes die wij op de groep voorlezen. Hiernaast een voorbeeld van een liedje die wij op de groep zingen.
Boekjes
- Eetsmakelijk Bobbi, lieve Bobbi.
- Koken met Kikker.
- Eten met Fien en Milo.
- Eten met Nijntje.
- Rupsje Nooitgenoeg.
Motorische ontwikkeling: Voor het thema “Eetsmakelijk” zijn er veel sensomotorische activiteiten te vinden. Kook wat spaghetti, voeg keuken spullen toe zoals een houten lepel, een spaghetti lepel, een vergiet etc. Voor deze activiteit zijn er veel verschillende varianten. U kunt op internet zoeken naar sensomotorische activiteiten met het thema eten. Hier staan genoeg leuke activiteiten die u samen met uw kind kunt doen.
Activiteiten op de groep 2-4 jaar
“Komen jullie allemaal aan tafel zitten?” vraagt de juf aan de kinderen. Het is tijd om fruit te eten! Al het fruit ligt nog heel op tafel. Kunnen de kinderen benoemen welk fruit zij allemaal zien? Misschien stelt de juf nog wel wat moeilijkere vragen. “Welke kleur heeft de banaan?”. Daarna wordt het fruit in kleine stukjes gesneden. De oudste kindjes kunnen hier vast wel mee helpen. Na het snijden van het fruit mogen de kinderen met een satéprikker allemaal verschillende soorten fruit pakken. Wat hebben zij allemaal op hun fruitspiesje?
Activiteiten voor papa’s en mama’s voor kinderen van 2-4 jaar
Persoonlijke ontwikkeling: Maak samen met uw kind een boodschappenlijstje en ga samen boodschappen doen in de winkel. Op deze manier neemt u uw kind mee in een activiteit uit de echte wereld.
Taalontwikkeling: Zoek via internet woordkaarten op en ga hier met uw kindje over in gesprek. U kunt hier ook een spelletje van maken, bijvoorbeeld memorie. Op deze manier oefent uw kindje de woorden en is hij/zij ook bezig met verbanden leggen.
Sociaal-emotionele ontwikkeling: Speel met uw kind een rollenspel. Misschien gaan jullie samen wel naar een restaurant. Hebben jullie een menukaart gemaakt? Wat kunnen jullie allemaal eten. Uw kind kan bijvoorbeeld de kok zijn en het eten voor u maken.
Motorische ontwikkeling: Om te werken aan de fijne motoriek kunt u samen met uw kindje aan de slag met pasta, verf en draad. Laat uw kindje eerst de pasta verven en daarna de pasta aan het draad rijgen. Op deze manier is uw kind creatief bezig met het maken van een ketting.
Rekenprikkels: Onder de rekenontwikkeling van het jonge kind vallen verschillende onderwerpen. De kleuren horen hier ook bij. Leg wat gekleurde A4 blaadjes op de grond. Laat uw kind de kleuren benoemen of vertel zelf welke kleuren het zijn. Pak daarna verschillende soorten fruit en groente en laat uw kind het bij de juiste kleur leggen.
Extra: Voor het thema eetsmakelijk zijn er genoeg knutselwerkjes te vinden die aansluiten bij het thema. Denk hierbij aan het knutselen van een koksmuts, het beleggen van een boterham of het maken van een pizza.
Maatschappelijk thema “Gezonde voeding”
Een kind in ontwikkeling heeft belang bij gezonde voeding. De schijf van vijf staat vol met gezonde producten die uw kindje helpen om goed te blijven groeien en dus verder te ontwikkelen.
Binnen SpeelOkee dragen wij bij aan een gezonde leefstijl. De kinderen krijgen bij ons fruit en water/thee aangeboden. Daarnaast eten wij iedere dag fruit/groente en krijgen de kinderen volkoren boterhammen. Het broodbeleg bevat zo min mogelijk suiker/zout. Tevens gaan de kinderen, als de weersomstandigheden het toelaten, minimaal één keer per dag naar buiten zodat zij kunnen bewegen en vitamine D op kunnen doen😊
Mocht u specifieke vragen hebben over gezonde voeding dan kunt u altijd terecht bij het JongJGZ. Daarnaast kunt u via internet informatie opzoeken over gezonde voeding voor kinderen van 0 tot 4 jaar via de site van het Voedingscentrum.
Op de site van het Voedingscentrum kunt u meer vinden over de volgende onderwerpen:
- De eerste hapjes
- Kinderporties
- Aanbevolen dagelijkse hoeveelheden
- Gezond eten en drinken voor kinderen van 0 tot 4 jaar
- Dagmenu’s
Als laatste zijn er ook veel verschillende voorbeelden te vinden voor gezonde traktaties, leuk voor als uw kind jarig is en zijn/haar verjaardag viert bij SpeelOkee!
Woensdag 31 mei van 20:00-21:30 uur organiseert het Voedingscentrum een gratis webinar over gezonde voeding voor ouders van kinderen tussen de 1 en 4 jaar. U kunt u aanmelden via de site van het Voedingscentrum. Vragen zoals; Wat zijn gezonde maaltijden en tussendoortjes voor je kind? Hoeveel eten heeft uw kind nodig op een dag? En wat doe je als je kind niet wilt eten? Worden besproken tijdens deze webinar.
Met vriendelijke groet,
Vivian Weij
Pedagogisch coach SpeelOkee