SpeelOkee beste kinderdagverblijf

Blog Thema 'Hatsjoe!'

Blog SpeelOkee

Thema Hatsjoe / Immuunsysteem

Algemeen

In deze periode staat het Uk en Puk thema “Hatsjoe” centraal. Puk heeft wat last van zijn buik en moet daarom langs bij de dokter. Dit vindt Puk best wel spannend maar met hulp van de kinderen wordt hij weer beter. Tijdens dit thema leren de kinderen om voor Puk te zorgen als hij ziek is. Tevens nemen de kinderen Puk mee naar de dokter of spelen zij zelf doktertje.

Op de groep zijn wij dagelijks bezig met het thema “Hatsjoe”. We doen verschillende activiteiten die bijdragen aan het thema. Om u ook wat ideeën te geven die u thuis met uw kinderen kunt doen zijn er in deze blog wat ideeën verwerkt. Daarnaast is er in deze blog nog een informatief stuk over het immuunsysteem van het kind opgenomen. Dit is een maatschappelijk thema dat past bij het thema “Hatsjoe”.

 

Uk en Puk thema “Hatsjoe”

Activiteiten op de groep 0-2 jaar

Puk is heel erg verkouden en heeft een vieze neus. De pedagogisch medewerker gaat Puk helpen om zijn neus weer schoon te maken. Puk krijgt een zakdoek en doet hem voor zijn ogen “Kieke boe” zegt Puk. “Nee Puk” zegt de juf, “De zakdoek is voor je neus niet voor je ogen, hihi😊”. De juf doet voor hoe Puk zijn neus moet snuiten. “Goed bij je neus houden hoor Puk” zegt zij. We tellen af en dan gaan we heel hard blazen. “1,2,3 snuiten maar”. Wat knap van Puk zeg dat hij dit zo goed zelf kan. Alle andere kinderen krijgen ook een stoffenzakdoek en mogen het nu zelf gaan proberen. Kunnen zij het net zo goed als Puk?

 

Activiteiten voor papa’s en mama’s voor kinderen van 0-2 jaar

Persoonlijke ontwikkeling: Kijk samen met uw kind in de spiegel, benoem lichaamsdelen en maak er een interactief spelletje van.

Taalontwikkeling: Lees boekjes voor of zing liedjes over het thema ziek zijn. Voorlezen en liedjes zingen draagt bij aan de taalontwikkeling van het kind, hier kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. Zie hiernaast een voorbeeld van een leuk boekje.

Sociaal-emotionele ontwikkeling: Contact maken met uw kindje is erg belangrijk. Speel bijvoorbeeld een “Kieke boe” spelletje met een zakdoek. Op die manier gaat u met uw kindje “in gesprek”. Het wordt een soort vraag en antwoordspelletje. Als uw kindje wat ouders is kunt u natuurlijk korte gesprekjes voeren over het thema ziek zijn.

Motorische ontwikkeling: Creëer een sensomotorische bak voor uw kindje. Stop hier materialen in die aansluiten bij het thema. Denk hierbij aan zakdoeken, een stuk verband en knuffels. Deze materialen hebben allemaal een verschillende structuur. Het voelen van deze materialen draagt bij aan de sensomotorische ontwikkeling van uw kind.

 

Activiteiten op de groep 2-4 jaar

Puk ligt in zijn bedje te slapen. Hij heeft een washandje op zijn hoofd en is warm aangekleed. Puk is ziek. De pedagogisch medewerker vraagt aan de kinderen wie Puk kan helpen om weer beter te worden. De kinderen vertellen de juf dat Puk naar de dokter moet. De juf speelt de dokter en vraagt de kinderen om hulp. “Zullen we eerst aan Puk vragen waar hij pijn heeft” zegt zij. Een van de kinderen loopt naar Puk toe en vraagt “Puk waar heb jij pijn”. Puk geeft aan dat hij pijn heeft aan zijn buik en ook zijn been doet zeer. De juf geeft wat materialen aan het kind zodat zij Puk kan helpen. Het been van Puk krijgt een verbandje en voor Puk zijn buik hebben we medicijnen. “Dit gaat Puk vast en zeker helpen” zegt de juf. “Bedankt dokters voor al jullie goede hulp” zegt Puk “ik voel mij al een stuk beter”.

 

Activiteiten voor papa’s en mama’s voor kinderen van 2-4 jaar

Persoonlijke ontwikkeling:

Taalontwikkeling: Lees boekjes voor of zing liedjes over het thema ziek zijn. Voorlezen en liedjes zingen draagt bij aan de taalontwikkeling van het kind. Zie hiernaast een voorbeeld van een leuk boekje. Op YouTube zijn er ook liedjes te vinden die aansluiten bij dit thema.

Sociaal-emotionele ontwikkeling: Pak een oud wit shirt en maak er een verpleegster/verpleger kostuum van. Op die manier kan uw kind verkleed als dokter. Als uw kind dit kostuum aan heeft kan hij of zij misschien wel zijn of haar knuffels verzorgen. Misschien wel met wat pleisters en verband. Fantasiespel draagt bij aan de spelontwikkeling van uw kind. Daarnaast is het thema “Hatsjoe” een thema die aansluit bij de belevingswereld van het kind.

Motorische ontwikkeling: Bij deze activiteit is het de bedoeling dat het kind de pleisters in het juiste potje plakt. Deze activiteit sluit aan bij de fijne motoriek. Daarnaast is uw kind bezig met het oriënteren op de kleuren.

 

Maatschappelijk thema “Immuunsysteem van het kind”

De functie van het immuunsysteem bij kinderen is het beschermen van het lichaam tegen onder andere bacteriën en schimmels. Kort gezegd, het beschermen van uw kind tegen ziekte. Het immuunsysteem bestaat uit drie onderdelen. Twee van deze onderdelen is aangeboren en werkt dus al direct na de geboorte. Er is één onderdeel dat zich gedurende een mensenleven moet ontwikkelen. Dit wordt het specifieke afweer systeem genoemd, de naam zegt het eigenlijk al, dit systeem pakt specifieke ziektes aan.

Na de geboorte is het voor uw kind van belang dat hij of zij weerstand gaat opbouwen tegen ziekteverwekkers. Dit gebeurt alleen maar als uw kind hier mee in aanraking komt. Als uw kind bijvoorbeeld op de opvang in aanraking komt met de waterpokken zal het lichaam hier stoffen voor produceren waardoor de volgende keer dat het lichaam met de waterpokken in aanraking komt uw kind dit niet opnieuw zal krijgen.

Hoe ouder uw kind is hoe meer stoffen hij of zij heeft opgebouwd tegen verschillende ziektes. Het immuunsysteem is pas “volgroeid” rond het einde van de pubertijd.

Hoe komt het dan dat kinderen zo vaak verkouden zijn? Dat is een goede vraag. Er zijn heel veel verschillende verkoudheidsvirussen, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de waterpokken. Omdat er heel veel verschillende verkoudheidsvirussen zijn en hier dus ook veel verschillende stoffen voor worden aangemaakt is uw kind vaker verkouden.

Het immuunsysteem van uw kind kan op verschillende manier versterkt worden. Het geven van borstvoeding draagt hier bijvoorbeeld aan bij. Daarnaast wordt de weerstand van uw kind ook opgebouwd door vaccinaties.

Tevens is het van belang dat uw kind gezond en gevarieerd eet. Bied uw kind dagelijks groente en fruit aan uw kind heeft namelijk veel verschillende vitamines nodig. Veel vitamines krijgt uw kind binnen via voeding maar het is aan te raden om Vitamine D extra aan te bieden door bijvoorbeeld druppels of tabletjes. Bied uw kind ook voldoende water aan. Genoeg slaap en buitenlucht zijn tevens twee factoren die bijdragen aan het op peil houden van de weerstand. Als laatste is het heel belangrijk om voldoende de handen te wassen!

 

Met vriendelijke groet,                                                 

Vivian Weij

Pedagogisch coach SpeelOkee                        

Speelokee footer

Kinderdagverblijf SpeelOkee

 

 

Beste Kinderdagverblijf SpeelOkee Oud-Beijerland

 

Kinderdagverblijf SpeelOkee

Oost-Voorstraat 109
3262 JH Oud-Beijerland
Hoeksche Waard
0186 625701
info@speelokee.nl

 
Volg ons ook op

/SpeelOkee

@SpeelOkee

Speelokee footer lijn