SpeelOkee beste kinderdagverblijf

Weerstand

De thema’s van Uk en puk sluiten op een speelse manier aan op de belevingswereld van het kind.
We hadden, bij het vaststellen van de thema’s aan het begin van dit jaar, nooit kunnen bedenken dat het thema “Hatsjoe” van Puk zo’n toepasselijk thema is geworden in ons dagelijks leven van nu. Een onschuldige “Hatsjoe” van iemand kan zomaar weerstand oproepen.

 

Er zijn wel 16 definities te vinden voor de term “weerstand”. Weerstand is verzet; tegenstand; elke kracht die een kracht tegenwerkt, belemmert of opheft. Weerstand: het proberen iets tegen te houden. Weerstand is het vermogen van het menselijk lichaam om negatieve invloeden van buitenaf te weren en er voor te zorgen dat deze invloeden het lichaam niet ziek kunnen maken. Deze laatste definitie willen we graag koppelen aan het huidig thema “Hatsjoe” en daar gaat deze BLOG over; weerstand. Zoals te zien is op onze groepen werken we deze periode aan het Puk thema “Hatsjoe”.


We leren kinderen spelenderwijs om goed voor jezelf en anderen te zorgen.

 

weerstand slingerWat is goed voor jezelf zorgen en hoe vergroten we de weerstand van onze kinderen? Welke voeding voor het kind draagt bij aan het versterken van het immuunsysteem? Op welke manier maak je, gezond eten voor je kind leuk?

 

De hoogte van de weerstand van een kind hangt af van het afweersysteem. Dit is een immuunsysteem dat bestaat uit witte bloedcellen en antistoffen, die ervoor zorgen dat virussen en bacteriën binnen het lichaam geen kans krijgen. Daarnaast maakt het lichaam andere afweerstoffen aan, die er voor zorgen dat de weerstand voldoende blijft. Bij een lage weerstand krijgen infectieziektes, zoals griep en verkoudheid, de kans om het lichaam binnen te dringen. Kinderen worden vaker ziek dan volwassenen. De verklaring hiervoor is eigenlijk simpel. Je lichaam kan namelijk alleen bekende virussen bestrijden. Onbekende virussen winnen doorgaans de strijd van je immuunsysteem. Kinderen zijn, gezien hun jonge leeftijd, nog maar met weinig verkoudheidsvirussen in aanraking gekomen. En dat maakt hen vatbaarder aangezien het lichaam minder virussen herkent.
We hebben voor u wat tips kunnen vinden om de weerstand van je kind te verhogen.

 

Tips om de weerstand van je kind te verhogen:

 

weerstand fruit21. Gezonde voeding

Voeding speelt een belangrijke rol in het verhogen en op peil houden van de weerstand van je kind.
Voor kinderen is vooral vitamine C, uit groenten en fruit, belangrijk voor de weerstand. Ook vitamine A, wat ervoor zorgt dat je witte bloedcellen vormt, is belangrijk voor je weerstand. Door gevarieerd te eten krijg je zoveel mogelijk verschillende voedingsstoffen en vitamines binnen. Nu alleen nog zorgen dat de kinderen aan de spruitjes gaan 😉.
In onderstaande link staan veel tips over het eten van groenten en fruit.
https://www.voedingscentrum.nl/nl/gezond-eten-met-de-schijf-van-vijf/wat-staat-er-in-de-vakken-van-de-schijf-van-vijf/groente-en-fruit.aspx

 

2. Zorg voor rust

weerstand voorlezenHet kan soms een hele klus zijn om je kind op tijd in bed te krijgen, maar een goede nachtrust is erg belangrijk! Een kind heeft gemiddeld nood aan zo’n 10 tot 14 uur slaap per dag. Bij voorkeur in een koele, donkere kamer.

 

3. Frisse lucht, beweging en plezier maken

Frisse lucht is gratis, overal verkrijgbaar én erg goed om het immuunsysteem van je kind te stimuleren. Zorg ervoor dat je kinderen voldoende buitenspelen: laat ze buiten rennen, fietsen, klimmen en ontdekken. Een kind opvoeden kan stresserend zijn en brengt veel zorgen met zich mee. Laat deze zaken je echter niet belemmeren om samen plezier te maken. Zorg ervoor dat je kind jouw zorgen en stress niet voelt en leer hem/haar om te ontspannen. Ook voor kinderen is ‘me time’ essentieel.

 

4. Weg met suiker

Studies hebben aangetoond dat suiker een negatief effect heeft op het immuunsysteem. Suiker bevat bovendien geen voedingsstoffen. Wanneer het in je lichaam komt, heeft je lichaam zelfs andere voedingsstoffen en mineralen nodig om de suiker te verwerken.

 

5. Goede handhygiëne en reinigen van de neus

Leer je kind om zijn/haar handen te wassen. Niet alleen voor het eten en na een toiletbezoek! Door je handen regelmatig te wassen, krijgen virussen en bacteriën geen kans om zich te verspreiden. Het dagelijks reinigen van de neus is in deze tijd van het jaar ook heel belangrijk.
Een neusspoeling is een algemeen aanvaarde manier om neusverstopping bij baby's te bestrijden. Maar ook als preventief middel tegen verkoudheid halveert neusspoelingen de incidentie van verkoudheid. Natriumchloride in de zoutoplossing zorgt ervoor dat de slijmen dunner worden, waardoor je kindje beter zal kunnen ademen. Het makkelijkst is om het neusje van je baby te spoelen als hij op z’n rug ligt. Draai het hoofdje naar de ene kant en spoel het bovenste neusgat. Draai daarna z’n hoofd naar de andere kant voor het andere neusgat. Door het hoofdje te draaien, loopt de oplossing niet in de keel. De neus staat namelijk rechtstreeks in verbinding met de keel en de oren. De neus vrijhouden zorgt er in de eerste plaats voor dat je kindje makkelijker kan ademen, maar het helpt ook om keel-, oor- en luchtweginfecties tegen te gaan.

 

Laten we naar elkaar omkijken en met elkaar gezond blijven in deze rare en gekke tijd. Met de gezonde kinderopvang en de thema’s van Puk zullen wij ons steentje bijdragen.

 

Bronvermelding:
https://www.encyclo.nl/begrip/weerstand
https://www.avogel.nl
https://www.voedingscentrum.nl

Speelokee footer

Kinderdagverblijf SpeelOkee

 

 

Beste Kinderdagverblijf SpeelOkee Oud-Beijerland

 

Kinderdagverblijf SpeelOkee

Oost-Voorstraat 109
3262 JH Oud-Beijerland
Hoeksche Waard
0186 625701
info@speelokee.nl

 
Volg ons ook op

/SpeelOkee

@SpeelOkee

Speelokee footer lijn