Voorlezen! Plezier voor kind én ouder! BLOG
Zoals ieder jaar, zijn er ook dit jaar de Nationale Voorleesdagen!
De Voorleesdagen zijn dit jaar van woensdag 22 januari tot en met 1 februari 2020. daarom belichten wij deze periode ook nog eens extra het belang en plezier van voorlezen!
Baby’s en boeken
Het lijkt misschien nog niet van toegevoegde waarde om een baby voor te lezen, maar het kan heel prettig zijn voor uw baby. Baby’s luisteren graag naar stemmen. Door veel met baby’s te praten en liedjes te zingen, leren ze klanken herkennen. Dit vormt de basis van hun taalontwikkeling. Bij baby’s hoef je een boek niet helemaal uit te lezen. Het samen genieten met een boek op schoot staat voorop. Benoemen wat er op de plaatjes staat is vaak al genoeg. Zo wordt er een voorleesklimaat gecreëerd wat bij dreumesen stap voor stap uitgebreid kan worden.
Peuters en boeken
Het steeds verder uitbreiden van het voorleesklimaat draagt bij aan de taalontwikkeling en de ontwikkeling van een ‘boekencultuur’ bij de kinderen. Dat voorlezen goed is voor de kinderen weten we allemaal, maar ben je al bekend met de specifieke voordelen die peuters krijgen door regelmatig voor te lezen? Hieronder zijn 10 redenen waarom voorlezen zo ontzettend belangrijk is voor kinderen;
10 redenen waarom voorlezen belangrijk is
1 Een sterkere relatie met jou
Als je kind ouder wordt, zal hij/zij niet meer rustig blijven stilzitten, hij/zij zal spelen, rennen en voortdurend zijn omgeving verkennen. Knuffelen met een boek erbij laat jullie alle twee tot rust komen en laat je die zoete, knuffelige tijd van toen hij een baby was herinneren. In plaats van voorlezen te zien als een karwei of een taak, wordt het een verzorgende activiteit die jullie dichter bij elkaar brengt.
2 Succesvolle leerling
Een van de belangrijkste voordelen van het voorlezen aan peuters is een betere aanleg voor leren in het algemeen. Talrijke studies hebben aangetoond dat leerlingen die zijn blootgesteld aan het voorlezen voordat ze naar school gingen meer kans hebben om goed te presteren in alle facetten van het voortgezet onderwijs.
3 Basis spreekvaardigheden
Gedurende de peutertijd wordt je kind verschillende taal- en communicatievaardigheden geleerd. Door te luisteren naar je voorleesverhalen wordt je kind opgevoed met alle basisgeluiden die de taal vormen. “Doe alsof lezen” (= -wanneer een peuter door de pagina’s van een boek bladert met allerlei kreten van vreugde-) is een zeer belangrijke activiteit die voor echte geletterdheid komt. Als peuter zal je kind waarschijnlijk beginnen echte woorden te gebruiken en uit zichzelf te spreken.
4 De basis van hoe je een boek leest
Kinderen hebben niet de aangeboren kennis dat tekst van links naar rechts wordt gelezen, of dat de woorden op een bladzijde gescheiden zijn van de foto. Volg soms met je vinger de tekst die je leest, een essentiële vaardigheid als deze, is één van de belangrijke lessen van het voorlezen.
5 Betere communicatie vaardigheden
Als je tijd besteedt aan het voorlezen aan peuters, zal de kans groter zijn dat ze zich op een gezonde manier weten te uiten en anderen beter begrijpen. Door het meemaken van de interactie tussen de personages in de boeken die je voorleest, net zoals het contact met jou tijdens het voorlezen van een verhaal, is je kind bezig met het verkrijgen van waardevolle communicatieve vaardigheden.
6 Beheersing van de taal
Vroeg lezen voor peuters is direct gekoppeld aan een beter begrip van de fundamenten van onze taal. Kinderen leren hierdoor onder andere hoe een zin logisch opgebouwd is.
7 Meer vaardigheden met betrekking tot logisch lezen
Een ander voorbeeld van het belang van voorlezen aan kinderen is hun vermogen om abstracte situaties te begrijpen, logica toe te passen in verschillende situaties, herkennen van oorzaak en gevolg en gebruik te maken van hun gezond verstand. Naarmate je peuter (of kleuter) de scenario’s in de boeken begint te relateren aan wat er in zijn eigen wereld gebeurt, zal hij steeds enthousiaster reageren op je verhalen.
8 Hulp bij nieuwe ervaringen
Als je kind een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling benadert of een potentieel stressvolle ervaring, is het delen van een relevant verhaal een geweldige manier om te helpen de overgang makkelijker te maken. Bijvoorbeeld, als je een beetje nerveus bent over het starten met kleuterschool, geeft het voorlezen van een verhaal dat te maken heeft met dit onderwerp je de mogelijkheid haar te laten zien dat haar angst normaal is.
9 Verbeterde concentratie en discipline
Peuters kunnen aanvankelijk kronkelen en afgeleid zijn tijdens het voorlezen van een verhaal, maar uiteindelijk zullen ze leren om te blijven zitten voor de duur van het boek. Samen met begrijpend lezen komt een sterkere zelfdiscipline, meer aandacht en een beter geheugen. Allemaal kwaliteiten die je kind goed kan gebruiken als ze met school begint.
10 De wetenschap dat lezen leuk is!
Snel leren ‘lezen’ helpt kinderen boeken te zien als een verwennerij, niet als een vervelende opdracht. Kinderen die worden blootgesteld aan het lezen hebben veel meer kans om boeken boven video games, televisie, en andere vormen van entertainment te kiezen als ze ouder worden.
Bron: www.kinderplezier.nl