SpeelOkee beste kinderdagverblijf

Modderen

Kindje, kindje, in de modder
Hier een spat en daar een klodder!

 

Op je vinger en je hand
Lekker spelen met water en zand.

 

Vuil zijn jouw handjes, voetjes en snoet
Met oude kleertjes aan, komt dat wel goed. 


blog modderen 1Maandag 29 juni 2020 houden we bij SpeelOkee de jaarlijkse Modderdag. We hebben voor alle kinderen een leuke modderactiviteit bedacht namelijk “Kunst met Modder”. Deze activiteit sluit goed aan bij ons huidig Puk thema “ik ben Kunstenaar”. 

 

Tijdens ModderDag staat het vrij spelen met de elementen water en zand centraal. Kinderen krijgen de ruimte om modder te maken, ontdekken en beleven. Honderdduizenden kinderen zijn tegelijkertijd actief bezig met natuur. En daarbij mag je vies worden! (Bron: IVN.nl)

 

Met de ModderDag activiteit stimuleren wij de senso-motorische ontwikkeling van onze kinderen. Dit is het gebruik maken van zowel de zintuigen (horen, zien, ruiken, proeven en voelen) als de motoriek (vastpakken, grijpen, kneden) van een kind. We bieden het kind gelegenheid om ervaring op te kunnen doen over allerlei elementen in de natuur om ons heen. Het zand, water, takjes, blaadjes en bloemen. Afgelopen weken hebben we samen met Puk allerlei kunstwerkjes gemaakt. Hoe kunstzinnig kun je nu worden met Modder? Verven kun je ook leuk met water en zand. Het is leuk om de kinderen deze verschillende essentie voor hun ontwikkeling mee te geven. Hoe ruikt modder? Hoe ruikt verf? Welke voorkeur heeft het kind. Hoe voelt water en zand aan in vergelijking met modder. Kinderen leren verbanden leggen tussen wat ze zintuigelijk waarnemen en wat ze hiervan vinden (denkvermogen). Wat doet het met je door aan een bloem te ruiken? Welke kleur krijg je als je zand met water vermengt? Wordt het dan lichter of donkerder? Wat gebeurd er als het modder op droogt? Hoe voelt dat aan op je huid van je hand. Het spelen met modder is veel meer dan alleen vies worden.

 

Is spelen met Modder gevaarlijk?

blog modderen 2Er kunnen risico’s zitten aan het spelen met Modder. Deze zijn voornamelijk dat we modder en zand gebruiken die verontreinigd kunnen zijn met bijvoorbeeld lood wat in de grond kan zitten. SpeelOkee is zich bewust van dit risicovol spelen en houdt zich aan de richtlijnen welke IVN natuur en educatie en de GGD geven. Jonge kinderen kunnen modder in hun mond stoppen of met vieze handen aan hun mond zitten. We laten kinderen niet eten of drinken tijdens het spelen met modder. Kinderen krijgen 1 op 1 aandacht als ze mee willen doen met de activiteit, de activiteit wordt ook in kleine groepjes deze dag aangeboden. We kunnen dan goed zien of kinderen de neiging hebben om modder in hun mond te willen stoppen. We laten kinderen vooraf eten en drinken, zodat de kinderen geen trek in voeding hebben. Wondjes plakken we voor het spelen goed af en na het spelen met modder worden kinderen grondig schoon gemaakt met water en zeep.

 

We wensen alle kinderen een fijn plezierige Modderervaring toe.

 

Bronvermelding:

(https://www.ivn.nl/modderdag)
(https://www.ukpukvve.nl/)

Speelokee footer

Kinderdagverblijf SpeelOkee

 

 

Beste Kinderdagverblijf SpeelOkee Oud-Beijerland

 

Kinderdagverblijf SpeelOkee

Oost-Voorstraat 109
3262 JH Oud-Beijerland
Hoeksche Waard
0186 625701
info@speelokee.nl

 
Volg ons ook op

/SpeelOkee

@SpeelOkee

Speelokee footer lijn