Hoe regen sociale ontwikkeling stimuleert?
Spelen is de hoogste vorm van onderzoek. – Albert Einstein-
Ontdekken is het leukste wat er is. Binnen het thema “Regen” laten we de kinderen met elkaar spelen en doen we activiteiten. Wat is de meerwaarde van activiteiten? Hoe bieden we activiteiten aan?
In deze blog nemen wij u als ouder mee in de wereld van het kind. Het ontdekken van spelen en op welke manieren we kinderen stimuleren in hun sociale ontwikkeling tijdens het spelen en het aanbieden van een activiteit. Welke invloed heeft het spelen op de sociale ontwikkeling van uw kind?
Voor een activiteit bij het thema regen bieden we een zandtafel aan met water. We laten druppeltjes op het zand vallen. Tijdens het spelen stellen we vragen aan de kinderen en we onderzoeken.
Wat gebeurt met zand als er water bij komt?
Hoe voelt zand aan?
Wat kunnen we maken met water en zand als we het samen doen?
Deze activiteit verbindt kinderen op speelse wijze met elkaar. Door te doen en te ervaren leren kinderen elkaar kennen. Hij vindt het zand fijn, zij speelt graag met water, zij vindt het zand niet fijn. Wat vind ik leuk om te doen?
Een kind ziet een ander kind een schepje gebruiken. Het kind leert ervaren dat hij of zij interesse heeft om een schepje vast te houden en te gebruiken. Hoe kom je dan aan een schepje? Is wat een kind kan bij zichzelf kan afvragen. Op een speelse wijze leren kinderen verschillende vaardigheden om sociaalvaardig te worden. Met vaardigheden lukt het een kind om in contact te zijn met andere kinderen. Kinderen voelen zich verbonden. Ze ervaren bijvoorbeeld dat het spelen met zand fijn kan zijn. Of het spelen is niet leuk, want een kindje schept zand over zijn hand heen! Kinderen ervaren dat het fijn is als een ander je bijvoorbeeld komt helpen. Op bijvoorbeeld momenten dat het kind het zelf nog niet durft. Een paraplu gebruiken en de regendruppels opvangen, wordt nog leuker als je vriendje naast je loopt.
Sociale ontwikkeling is voor kinderen belangrijk! Tijdens het thema “Regen” maken de kinderen vanaf 2,5 jaar kennis met de volgende vaardigheden.
- Kinderen kunnen langere tijd met activiteit bezig zijn
- Kinderen spelen een rollenspel met andere kinderen
- Het kind reageert trots als hij compliment ontvangt
- Het kind voelt dat het leuk is om samen met andere te spelen
- Het kind reageert trots als het hem lukt om de regenjas bij een knuffel aan te trekken
- Kinderen laten zien aan elkaar wat hij gemaakt heeft met regen (water) en zand
- Baby laat merken dat hij iets wil hebben
- Het kind laat aan een ander merken wat hij wil
- Het kind vraagt het als hij iets van een ander kind wil gebruiken.
- Het kind zegt of hij het juist wel of niet leuk vindt om regengeluiden/ liedjes te maken/ te zingen
- Het kind leert een keuze te maken met wie hij of zij wil spelen
- Het kind houdt in zijn spel rekening met een ander kind
Het thema Regen verbindt en geeft associaties weer als het gaat om het ervaren van gevoelens van mensen. Denk bijvoorbeeld aan de hoeveelheid liedjes waar het woord regen in voorkomt. “het regent harder dan ik hebben kan” van Blof, “zachtjes tik de regen tegen het zolderraam”. Of de uitspraak;” het is de druppel die de emmer doet over lopen” of de quote “na regen komt zonneschijn”.
Nu wij het toch hebben over de Sociale ontwikkeling leggen wij gelijk een link en een bruggetje naar de Broers en zussen dag op 30 september. Een dag om extra stil te staan bij het contact met je broer en zus. Niet alleen binnen de kinderopvang wordt de sociale ontwikkeling gestimuleerd, ook is het contact en de band tussen broertjes en zusjes belangrijk. 30 september is uitgeroepen tot Nationale Broer en Zus-dag. Een leuke dag om je broertje, zusje te laten weten wat hij of zij voor je betekent.
Om meer te willen weten over hoe ouders de band tussen broertjes en zusjes kunnen versterken in de vroege kindertijd of extra aandacht uit gaat naar de komst van een broertje of zusje is het populaire wetenschappelijke boek “Broertjes & zusjes” de moeite waard om te lezen.
“Veel andere opvoedboeken lezen bijna als een kookboek: je gooit er bepaalde ingrediënten in en er komt een goed opgevoed kind uit. Maar zo werkt het simpelweg niet. Hetzelfde geldt voor de vele stereotyperingen die je regelmatig tegenkomt: de oudste is heus niet altijd de leider en de jongste echt niet altijd de clown. Het boek dat ik met Buist heb geschreven is veel genuanceerder, mede door de wetenschappelijke onderbouwing.” Orthopedagoog dr. Sheila van Berkel.
In Broertjes en Zusjes is de wetenschappelijke kennis over deze bijzondere relatie voor het eerst opgeschreven in begrijpelijke taal. Alle leeftijdsfases van zwangerschap tot het zesde jaar worden behandeld en elk hoofdstuk eindigt met een handige lijst do’s en don’ts. Hoe ga je om met de komst van een tweede kind? Wat zijn de bekende verschillen tussen de oudste en de jongste? Hoe leg je ruzies bij en hoe leer je eerlijk delen? Al vanaf het moment dat je zwanger bent van de tweede, maar ook daarna, kun je je kinderen vaardigheden leren die van grote invloed zijn op hun verdere leven.