SpeelOkee beste kinderdagverblijf

Dit ben ik!

Dit zijn mijn wangetjes,
en dit is mijn kin.
Dit is mijn mondje,
met tandjes er in.
Dit zijn mijn oortjes, mijn oogjes mijn haar.
Nu nog mijn neusje en dan ben ik klaar!

Bij SpeelOkee zijn wij momenteel bezig met het thema ‘Dit ben ik’. Een thema waarbij het lichaam centraal staat en we met de kinderen kijken naar de verschillende delen van hun lichaam, kijken wat ze ermee kunnen en erover praten. Hiermee wordt er onder andere gewerkt aan het creëren van een ‘eigen ik’.

 

 

blog dit ben ikDe ontwikkeling van een eigen identiteit begint al heel vroeg. Rond het 2e levensjaar weten kinderen als ze in de spiegel kijken: dat ben ik! Daarvoor herkennen ze wel een kind in de spiegel en als er geoefend wordt kunnen kinderen ook hun eigen naam benoemen bij hun spiegelbeeld, maar met 2 jaar beseffen ze dus steeds beter dat ze zelf iemand zijn los van mama en papa en eventuele broertjes/zusjes, vriendjes/vriendinnetjes.

 

Vanaf een jaar of 3 begint een kind te merken dat andere mensen ook gevoelens en gedachten hebben. Als een ander huilt, probeert uw kind de ander te troosten of te helpen. Toch is rekening houden met andere mensen (kinderen) en zich inleven in de ander voor een peuter nog moeilijk. De ontwikkeling hiervan gaat heel geleidelijk. Uw kind heeft hierbij uw steun, voorbeeld en hulp nodig, daarbij zijn liefde en veiligheid belangrijke factoren om te groeien.

 

Liefde en veiligheid zijn ook voorwaarde voor een goede emotionele ontwikkeling. Het is belangrijk dat uw kind het gevoel krijgt de moeite waard te zijn, ook dat draagt bij aan een positief zelfbeeld. Verder is het nodig dat uw kind op u kan vertrouwen, dat het zich veilig kan voelen en weet dat het bij u terecht kan als er iets is. Door dat vertrouwen durft een kind te gaan ontdekken en krijgt het steeds meer zelfvertrouwen en wordt uw kind steeds een beetje zelfstandiger.

blog dit is puk

Peuters merken steeds beter dat ze dingen zelf kunnen doen en willen dat alles op hun manier gebeurt. In deze fase zijn de termen ‘zelf doen’ en ‘nee’ niet meer weg te denken. Door uw kind dingen zelf te laten doen groeit hun zelfvertrouwen, ze worden trots als iets lukt. Door kleine stapjes leren kinderen grootse dingen. Een leuke activiteit tijdens dit thema is tijdens het afdrogen (na het douchen of badderen) iedere keer een lichaamsdeel onder de handdoek te verstoppen en te doen alsof u het kwijt bent. Zodra u het lichaamsdeel weer tevoorschijn haalt, reageert u opgelucht. Waarschijnlijk heeft uw kind zoveel plezier in dit spelletje, dat hij/zij tijdens het afdrogen zelf lichaamsdelen gaat verstoppen. Een vervolg hierop is uw kind zelf een lichaamsdeel af te laten drogen. Door uw kind kleine taken uit te laten voeren heeft uw kind sneller een succeservaring wat zorgt voor meer zelfvertrouwen en meer zelfstandigheid. Pas de taken wel aan op het niveau van uw kind, (structureel) te kleine taken (taken die een kind allang kan) kunnen juist zorgen voor een negatief zelfbeeld omdat het kind niet de kans krijgt te ontwikkelen. Andersom geld hetzelfde, geef uw kind niet (structureel) te grote taken, dit zorgt voor een gevoel van falen wat de ontwikkeling van het zelfbeeld ook kan schaden.

 

Nog een paar leuke activiteiten bij dit thema zijn:

  • Liedjes zingen over lichaamsdelen, denk aan klap eens in je handjes; hoofd, schouder, knie en teen; dit is mijn hand en dat mijn voet; het liedje bovenaan de pagina, of zoek leuke liedjes op google/YouTube over het lichaam
  • Bewegen met uw peuter, lekker buiten in het park of de speeltuin, of binnen in de woonkamer. Leg bijvoorbeeld een aantal kussens of iets anders door de kamer heen waar uw kind dan op of over springt. Ook zijn er online verschillende kinder yogaoefeningen te vinden.
  • Ontdekkend leren: ga eens met de kinderen luisteren naar alle geluiden die er te horen zijn in huis of buiten in de tuin of in de speeltuin. Zorg ervoor dat jullie helemaal stil zijn (en thuis ook alle geluidsapparatuur uit) en vestig samen de aandacht op de geluiden. Wie hoort het eerst de vogels fluiten of een auto voorbijrijden, misschien slaat de koelkast wel aan of hebben de buren de radio te hard aan staan.
  • Laat uw kind zelf zijn of haar tanden poetsen, poets hierna wel zelf nog even na. Het kan natuurlijk ook andersom door eerst zelf de tanden van uw kind te poetsen en mag uw kind het zelf afmaken. Bij de eerste variant zou het nog kunnen zijn dat uw kind het gevoel krijgt het zelf niet goed gedaan te hebben, kijk hierbij wat het beste aansluit bij uw kind.

 

Bronvermelding:
Opvoeden.nl/identiteit-ontwikkelen-3159/
Uk&Puk ‘Dit ben ik’ Uitgeverij: Zwijsen B.V. Tilburg

Speelokee footer

Kinderdagverblijf SpeelOkee

 

 

Beste Kinderdagverblijf SpeelOkee Oud-Beijerland

 

Kinderdagverblijf SpeelOkee

Oost-Voorstraat 109
3262 JH Oud-Beijerland
Hoeksche Waard
0186 625701
info@speelokee.nl

 
Volg ons ook op

/SpeelOkee

@SpeelOkee

Speelokee footer lijn