SpeelOkee beste kinderdagverblijf

Dat klinkt als muziek in de oren!

In de weken van 26 juli tot 31 augustus 2021 hebben de kinderen bij SpeelOkee diverse activiteiten samen met hun vriendje Puk met het thema muziek.

Binnen het team was de behoefte aanwezig om meer met muziek te doen, hoe leuk is het dan om tijdens de zomervakantieperiode daar een volledig thema aan te geven.

Muziek betekent zoveel voor de ontwikkeling van kinderen. 

 

Wist je dat muziek:

 • goed is voor het brein van kinderen;
 • binnenkomt in de hersengebieden waar ook stress zijn oorsprong vindt (Erik Scherder); 
 • positief werkt in de ontwikkeling bij kinderen;
 • goed is om couveuse kinderen naar Mozart te laten luisteren, hierdoor groeien ze sneller en hebben ze betere zuurstofspanning (Erik Scherder);
 • helpt om emoties te verwerken, emoties komen los als er muziek op staat. Liedjes bieden troost, rust of maken blij;
 • goed is voor spraak- en taalontwikkeling van het jonge kind;
 • zorgt voor een goede en ontspannen sfeer in de groep;
 • bevordert de concentratie van kinderen en helpt in het samenwerken;
 • zorgt voor creativiteit bij kinderen.

 


muziek pukDoor de komst van de radio, televisie en internet en door gebrek aan tijd, is het helaas dat ouders veel minder met hun kinderen zingen en musiceren dan vroeger. Jonge kinderen krijgen tegenwoordig minder actieve muzikale prikkels, terwijl die wel belangrijk zijn voor hun ontwikkeling. (wij.nl) 

 

De themahoeken bij SpeelOkee worden komende week ingericht samen met de kinderen. De kinderen kunnen zo spelenderwijs kennis maken met alles wat met muziek te maken heeft. 

 

Met het thema muziek gaan de kinderen met Puk;

 • instrumentjes knutselen;
 • het liedje “de dieren uit de dierentuin” aanleren en zingen;
 • dansen;
 • muziek memorie spel spelen; 
 • muziek instrumentjes bespelen en nog veel meer. 

Thuis kunnen ouders ook van alles doen om hun muzikale ontwikkeling van hun kind te stimuleren. 

 

muziek puk2

Hoe ziet zo’n muzikale
ontwikkeling er precies uit?

Vanaf 2 jaar beleven kinderen muziek op een bewuste manier. Samen dansen en zingen vindt een twee jarig kind fantastisch om te doen. Het kind ontdekt ook dat je op muziek kunt bewegen. Het ontdekt dat zijn hele lijfje mee kan doen en dat hij met zijn stem verschillende toonhoogten kan maken. 

 

Vanaf 3 jaar krijgt het kind steeds meer controle over zijn lichaam en dus ook de bewegingen die gemaakt kunnen worden op muziek. Het zingen van liedjes levert een hele belangrijke bijdrage aan de taalontwikkeling. De meeste kinderen vinden het heerlijk om te zingen! De combinatie van ritme, melodie en herhaling heeft een flinke aantrekkingskracht. Bovendien is het een belangrijk onderdeel van de taalontwikkeling. Door liedjes te leren en rijmpjes te maken, leert je kind hoe taal in elkaar zit. De aandacht voor muziek instrumenten begint steeds meer te komen. Het kind kan ook verschillende muziekinstrumenten benoemen. 

 

Vanaf 4 jaar ervaart het kind steeds meer dat je met muziek meer kan dan alleen spelen en ontdekt dat het een manier kan zijn om je te uiten. Denk aan een vrolijk kind dat uit zichzelf liedjes gaat neuriën en zingen. Het gaat erom dat het kind vertrouwd raakt met het maken van muziek en daar plezier aan beleeft. 

 

Thuis kunnen ouders ook muzikale ontwikkeling stimuleren. Denk aan het kopen van een muziek instrumentje. Regelmatig muziek op te zetten en samen met je kind te zingen en dansen. Ook zingen tijdens dagelijkse bezigheden zoals bij het badderen, aankleden of opruimen. Of bezoek eens een kinderconcert. Dit is een leuke manier om je kind op een andere manier naar muziek te laten luisteren. 

 

Speelokee footer

Kinderdagverblijf SpeelOkee

 

 

Beste Kinderdagverblijf SpeelOkee Oud-Beijerland

 

Kinderdagverblijf SpeelOkee

Oost-Voorstraat 109
3262 JH Oud-Beijerland
Hoeksche Waard
0186 625701
info@speelokee.nl

 
Volg ons ook op

/SpeelOkee

@SpeelOkee

Speelokee footer lijn