Blog; Wat heb jij aan vandaag?
'Vandaag kijk ik naar buiten en zie ik dat het regent. “Hmmm…..wat doe ik aan vandaag”. Ik maak een afweging in mijn hoofd, ga ik voor een rokje of trek ik een broek aan? Ik besluit om een leren broek aan te doen met een lekkere warme trui erop. Ik trek mijn lange regenjas aan en met een dikke warme sjaal om mijn nek stap ik de deur uit! Na een flinke regenbui heb ik mijn kinderen naar school gebracht en kom ik aan bij SpeelOkee. Door de kinderen word ik verwelkomt, in de groep hangt een mooie tak aan het plafond met allemaal verschillende soorten kleding eraan. Ik vraag aan de kinderen waarom er kleertjes op hangen. Al snel krijg ik het antwoord dat het de kleertjes van Puk zijn. Een ander kindje vult het verhaal aan en vertelt dat Puk vies was'.
Op de groepen zijn wij van start gegaan met het thema “Wat heb jij aan vandaag?” Een alledaags thema waarmee wij goed kunnen aansluiten op de belevingswereld van de kinderen en waarmee we kinderen op speelse wijze er van alles over kunnen vertellen en laten ontdekken.
Als ouder kun je op verschillende manieren in aanraking komen met zo’n alledaags thema waar wij binnen SpeelOkee mee bezig zijn.
Hoe kun je als ouder hierbij aansluiten en wat neem je hierover mee in het opgroeien en opvangen van je kind(eren)?
Het onderzoeken van verschillende kleding stukken? (Baby)
Samen met Puk ontdekken baby’s verschillende kledingstukken door eraan te voelen, ernaar te kijken en ermee te spelen. Een baby doet allerlei prikkels op in hun motorisch en zintuigelijke ontwikkeling. Door een trui bij je baby aan te doen, ervaart hij warmte. Door verschillende kledingstukken ervaart de baby verschillende materialen, een trui voelt bijvoorbeeld zacht aan. Door rituelen te herhalen krijgt een baby steeds meer besef welke kledingstukken in een dagelijkse routine voorbijkomen. Zo gaat een baby herkennen en ervaren dat een jasje tegen de regen fijn is, of dat bij het naar buiten gaan een jasje aan doen gebruikelijk is voor het bieden van bescherming bij kou en wind.
Als je kind rond de 1,5 jaar oud is leert hij dat er verschillende soorten kledingstukken zijn en hoe deze kledingstukken heten. Tijdens het aan- en uitkleden kun je als ouder de kledingstukken benoemen. Dit vergroot de woordenschat van je kind. Als je kind weer wat ouder wordt weet je kind ook de kledingstukken te verbinden aan de lichaamsdelen. Een muts is voor op je hoofd, een trui zit over je buik.
De bescherming van kleding? (peuter)
Door je kind mee te laten denken over het aan trekken van kledingstukken, kan je kind ook verbindingen leggen tussen de weersomstandigheden en kledingkeuze. Bijvoorbeeld laarsjes trek je aan als er plassen op de grond liggen. Maar niet alleen buiten kan kleding nat worden ook als je kind aan het experimenteren is met zelfstandig eten en drinken.
Het stimuleren van zelfstandigheid bij het aan- en uitkleden.
De meeste kinderen kunnen zichzelf prima uitkleden als ze ongeveer 2 jaar oud zijn. Het aankleden gaat vaak nog wat lastiger. Als je kind nog geen interesse toont in zelf aankleden, begin hem dan rond zijn 2e verjaardag te stimuleren. Misschien wordt hij enthousiast als hij zelf zijn kleren uit mag kiezen. Daarvóór kun je al samen oefenen. Jij helpt bijvoorbeeld zijn handjes in de mouwen en hij trekt zijn trui omlaag. Het zal ongeveer een jaar duren voor hij zijn kleren goed aantrekt en nog een jaar (hij is dan 4 of 5) voor hij knopen en bandjes goed kan vastmaken.
Dit proces vraagt ook van jou als ouder inzet en geduld. Je vraagt je waarschijnlijk af wanneer je je kleine zal helpen, zal stimuleren om het zelf te doen en het hem alleen laat proberen.
Op die manier kun je kijken naar wat het beste bij jou en je kind past.
Het ontwikkelen van smaak en voorkeur van je kind
Door je kind zelf een stem te geven bij het aankleden stimuleer je je kind in zijn zelfstandigheid en ontwikkelen van identiteit. Een peuter kan leuke creatieve creaties bedenken in zijn kledingkeuze. De ene peuter heeft hierin meer een eigen wil dan het andere kind. Door als ouder bij een goede keuze een compliment te geven zal zijn zelfvertrouwen vergroot worden en dit zal bijdrage om op een ander moment een keuze te maken. Als peuter van ruim 3,5 jaar wordt hij zich er steeds meer van bewust dat zijn lichaam van hemzelf is en ben je als ouder natuurlijk trots dat je peuter zichzelf kan aankleden. Het is natuurlijk hartstikke leuk om te zien hoe je peuter een eigen smaak ontwikkelt en mee wil denken in kledingkeuze. Wij kunnen ons ook zo voorstellen dat je geduld als ouder op de proef wordt gesteld en dat je met je kind in een strijd verwikkelt raakt tijdens een ochtend- of avond ritueel. Op de website www.wij.nl staat een leuk artikel hoe je strijd kan voorkomen.