Blog Rust
De lente laat de komende dagen nog even op zich wachten. Na veel wisselvallige weersinvloeden ronden wij binnenhuis bij SpeelOkee ons Puk thema “ boerderij dieren” af.
Daarna houden we een weekje rust qua thema. Rust? Hoe doe je dat? Kinderen hebben toch altijd behoefte aan ritme, drukte, spel en exploreren?
Ja dat klopt natuurlijk.
Voor onze mentale gezondheid is rust belangrijk. Het heeft een positieve uitwerking op het brein van kinderen. Het begrip “rust” willen wij graag aan onze kinderen meegeven. Na een periode waarin je je richt op een thema/onderwerp is een aantal dagen rust en bezinning belangrijk. Kinderen leren dat iets af ronden net zo belangrijk is als ergens aan te beginnen.
Wat was leuk? Waar ben je trots op? Welke activiteit was een succes? Wat heb ik geleerd? Welke woordjes kan ik nu uitspreken?
Rust is een belangrijke voorwaarde voor gezond opgroeien. Tijdens het slapen groeien kinderen en verwerken ze wat ze overdag geleerd hebben en krijgen ze weer energie voor de volgende dag.
Een rustige omgeving is goed voor een kind. Dit zullen we dan de komende week bij SpeelOkee aanbieden. De groepsruimte wordt opgeruimd. Themahoeken, knutsels en tekeningen gaan weg. We luisteren naar muziek. De kinderen kunnen meehelpen met opruimen en ervaren wat een rustige ruimte kan doen.
Kinderen mogen zich vervelen. Vervelen, het woord heeft in ons volwassene brein niet altijd de meest positieve bijklank. Toch blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat vervelen nuttig is voor kinderen. Kinderen hebben meer tijd nodig om prikkels te verwerken van alle indrukken die zij afgelopen tijd opgedaan hebben. Saai betekent voor kinderen rust. En dat is dus helemaal niet erg. Rust betekent oplaadtijd voor de hersenen van kinderen. En dat is goed, want ook al lijkt het kind passief, in het hoofd gebeurt er heel veel. Kinderen worden heel blij van niksen. Als er niets is om over na te denken, dan hebben de hersenen ruimte om iets nieuws te bedenken. En wordt de creativiteit en fantasie van je kind aangeboord. Wanneer dat iets leuks is, komt er dopamine vrij. En dat zorgt voor een vrolijk humeur. Kortom: je kind wordt blij van niksen!
In deze week kan een zelfbedacht spel, fantasie- of vrij spel tot uiting komen. Fantasiespel leert ze om ervaringen te verwerken en emoties te uiten. Zo leren kinderen zichzelf en de wereld te ontdekken. Daarnaast is hun zelfgekozen spel meestal langer van duur, fantasierijker en intensiever. Dat het maar een mooie rustige niks week mag worden!
Het nieuwe Puk thema zal 19 april ‘2021 starten met thema “Eet Smakelijk”.