Blog 'Herfst'

Vijf herfstblaadjes hangen aan een tak.
Hé, denkt de wind, als ik die nu eens pak..
Dan vult hij zijn wangen, zijn wangen worden rond.
Hoei, hoei, hoei, hoei!
Weg vliegt het blaadje en valt hoepla op de grond.
https://kinderliedjesvanvroeger.nl/herfstblaadjes/
Dit is het eerste couplet van een herfstliedje “herfstblaadjes”. Dit liedje inspireert ons om voor ons themablog te schrijven over het thema loslaten. Het is herfst en de natuur laat alles los. De blaadjes vallen van de bomen en de bladeren liggen op een hoop. Een mooi seizoen is de herfst, de kleuren van de natuur veranderen en de natuur komt in een rust fase waarbij de omgeving onstuimig kan zijn. Zo zien wij dit natuurelement terug in de ontwikkeling van kinderen.
Zeker in de leeftijd van 0 tot 4 jaar ontwikkelen kinderen zich super snel. Het ene moment ligt een baby nog op zijn of haar ruggetje en het volgende moment zie je daar beweging in en probeert de baby om te rollen. Soms staat de ontwikkeling even stil net als in de natuur, waardoor er vervolgens weer een hele sprong in de ontwikkeling te zien is. De herfst laat in deze periode veel los. Een mooi thema “loslaten”.
Hoe ga jij als ouder/verzorger om met het thema loslaten?
Op welke momenten zou je wat meer je kind kunnen loslaten en de ruimte geven voor zijn autonomie/zelfstandigheid?
Hoe de bomen ruimte nodig hebben om te groeien, hebben kinderen ook ruimte nodig om te groeien. Ze hebben dit nodig om dingen te leren en te ervaren. Het loslaten is veelal de moeilijkste opgave van het ouderschap.
Het loslaten van je kind begint niet pas als zij 18 jaar of ouder zijn. Het is een proces wat zelfs al start in de babytijd. Iedere leeftijdsfase van een kind vraagt om een beetje meer loslaten. Dit kan een lastig vraagstuk zijn als ouder om zelf te bepalen waar je als ouder gaat loslaten en op welke punten je nog even de touwtjes in handen wilt houden. Loslaten, het klinkt misschien een beetje zwaar, maar is in heel veel gevallen eigenlijk gewoon ‘gewoon doen’.
In de babytijd leert je kind in het eerste levensjaar onder andere al zelfstandig zitten, staan en soms al lopen. Dit proces waarbij je kind in zijn nieuwe vaardigheden los kan laten kun je over het algemeen in 4 fasen zien.
- Voorbeeld volgen.
- Samen doen.
- Alleen proberen.
- Zelf doen.
Je begeleidt je kind zo stapje voor stapje naar zelfstandigheid. Het tegenovergestelde van loslaten is bezorgdheid. Als je bezorgd bent, ben je als ouder alert en dit is nodig om je te kind te beschermen. Dit is normaal, dit gevoel van verantwoordelijkheid voor je kind kun je niet uitzetten. Teveel bezorgdheid kan er wel voor zorgen dat je kind te weinig zelfvertrouwen ontwikkelt of heel weinig verantwoordelijk gevoel ontwikkelt. Ook kan je kind deze bezorgdheid als last gaan ervaren en zich dan juist gaan verzetten en situaties opzoeken.
Wellicht helpt het gegeven van deze 4 fasen om als ouder/verzorger de balans te houden in het loslaten. Om iets goed te kunnen leren als kind moet je het ervaren en doen en daar dus de ruimte voor krijgen.
Een ander mooi voorbeeld van loslaten is je kind brengen naar de opvang 😉 Op deze dagen laat je het verzorgen en opvoeden los aan onze pedagogisch medewerkers.
Bij SpeelOkee zijn wij ons in het dagelijkse contact met de kinderen bewust van de balans in loslaten en stimuleren. In vaktermen is dit opgenomen in ons Pedagogisch Beleid en is vertaalt in de interactievaardigheid van onze medewerkers namelijk “respect voor autonomie”. We observeren de kinderen en hebben oog voor wat ze zelf al kunnen. “Zou Sterre dit al zelf kunnen?”, is een bewustwordingsvraag die onze medewerkers stellen. Kleine voorbeelden uit onze dagelijkse praktijk in dit contact met de kinderen: Waar wil je zitten? Met wie wil je in de zandbak spelen? Pak jij voor de juf de klei en help jij, Lize, mee met schoonmaken? Pak het doekje maar! Juf….. Zal ik Bram vasthouden, nou lief van je, maar laat hem maar zelf lopen, dat kan hij al heel goed!”.
Mocht uw ouder “hart” het toch even nodig hebben om te weten hoe het met uw kind bij ons gaat, dan mag u altijd naar SpeelOkee bellen. Wij begrijpen wat loslaten van u als ouder vraagt.
Loslaten; de weg naar zelfvertrouwen en zelfstandigheid voor een kind.
We willen allemaal toch dat ieder kind hier ruimte voor krijgt.
Een mooie boom staat ondanks het verliezen van zijn bladeren stevig in de grond tijdens het onstuimige weer. Een mooie metafoor voor loslaten!
Bronvermelding: