onze regels
Huishoudelijk reglement
Voorwoord
Als werkende en/of studerende ouders/verzorgers heeft u voor de opvang van uw kind gekozen voor Kinderdagverblijf SpeelOkee B.V.
Het omgaan met kinderen noodzaakt alle betrokkenen bij SpeelOkee het beleid steeds kritisch te volgen en waar nodig aan te passen aan ontwikkelingen of nieuwe situaties, zodat de continuïteit en kwaliteit binnen SpeelOkee gewaarborgd blijft. Het beleid is op schrift gesteld in het Pedagogisch Beleidsplan. Dit is het uitgangspunt van waaruit wordt gewerkt en gehandeld bij SpeelOkee door alle medewerkers. Tevens zijn er binnen SpeelOkee een aantal protocollen opgesteld. Hierin staan richtlijnen, ten aanzien van handelingen en/of situaties welke de directie nodig achtte specifiek te beschrijven. De protocollen worden in het Pedagogisch Beleidsplan benoemd en beiden zijn opvraagbaar en ter inzage bij de groepsleidsters en directie.
Om het Pedagogisch Beleidsplan uit te kunnen voeren, zijn medewerkers van SpeelOkee en u als ouder/verzorger aan een aantal regels gebonden. Deze regels zijn opgesteld in het Kinderdagverblijfreglement "Samen Opvoeden". Het opstellen van deze (huis)regels is noodzakelijk om de kwaliteit van de opvang te waarborgen, duidelijkheid te scheppen en te voldoen aan alle gestelde eisen vanuit de overheid.
Met uw medewerking en onze inzet, zorgen wij er gezamenlijk voor dat het "Samen Opvoeden" van uw kind optimaal verloopt in de periode dat uw kind bij SpeelOkee is.
Marianne Wassink
Directeur
Halen en brengen van uw kind
Het kan voorkomen dat u als ouder/verzorger verhinderd bent om uw kind naar SpeelOkee te brengen of op te halen. Wat moet u in zo'n situatie doen ?
U kunt uw kind niet zelf brengen:
- Neem voordat uw kind wordt gebracht zelf telefonisch contact op met SpeelOkee en informeer de pedagogisch medewerkster wie uw kind komt brengen
- Geef de pedagogisch medewerkster een telefonische overdracht en informeer de pedagogisch medewerkster of er bijzonderheden zijn
- Indien u geen tijd heeft voor een telefonische overdracht, doet u dit dan schriftelijk en geef dit aan de persoon mee die uw kind komt brengen zodat de pedagogisch medewerksters toch beschikken over de overdrachtinformatie.
U kunt uw kind niet zelf ophalen:
- Neem telefonisch contact op met SpeelOkee en informeer de pedagogisch medewerkster dat u uw kind niet zelf komt halen
- Geef telefonisch aan de pedagogisch medewerkster door wie uw kind komt halen en op welk tijdstip
- Informeer de persoon die uw kind komt halen dat deze een geldig legitimatiebewijs mee moet nemen omdat hier naar gevraagd kan worden door de pedagogisch medewerksters
- De pedagogisch medewerkster informeert u telefonisch hoe de dag is verlopen voor uw kind (eten,drinken,activiteiten) en eventuele bijzonderheden
- Indien u geen tijd heeft voor een telefonische overdracht, geef dit dan aan bij de pedagogisch medewerkster zodat de overdracht schriftelijk kan gebeuren. Degene die uw kind komt ophalen krijgt de schriftelijke overdracht mee
De persoon die uw kind komt halen en/of brengen dient zich, voor het betreden van SpeelOkee, met een geldig legitimatiebewijs te legitimeren. Bij twijfel, of indien de persoon geen geldig legitimatiebewijs bij zich heeft, wordt uw kind niet aan deze persoon meegegeven. Pedagogisch medewerksters moeten de persoonsgegevens en nummer en soort legitimatie noteren. Deze maatregel hebben wij genomen in het belang van de veiligheid van uw kind en de medewerkers van SpeelOkee.
Te laat ophalen
In overleg worden de volgende opties besproken:
- U regelt indien dit mogelijk is een persoon die uw kind wel voor 18.30 uur op kan halen;
- informeer deze persoon dat deze een geldig legitimatiebewijs mee moet nemen;
- informeer de pedagogisch medewerkster wie uw kind komt ophalen en op welk tijdstip.
- indien niemand anders dan uzelf uw kind kan ophalen, geeft u aan de pedagogisch medewerkster telefonisch door op welk tijdstip u denkt bij SpeelOkee te arriveren;
- de pedagogisch medewerkster informeert uw kind dat u verlaat bent of dat uw kind door iemand anders wordt opgehaald
- SpeelOkee brengt kosten voor het te laat ophalen van uw kind in rekening wanneer blijkt dat het geen incident betreft, zoals een file.
Bij binnenkomst
Ouder/verzorger en Kindgegevens
"Mededelingen" deuren
Informatievoorziening
- Nieuwsbrief "Het Okee'tje" maandelijks (via mail)
- Email, indien noodzakelijk
- Website, up to date informatie over Kinderdagverblijf SpeelOkee
Kleding
- ondergoed
- broek
- shirt
- sokken
Indien de kleding van uw kind nat of vies is geworden en de pedagogisch medewerksters de reserve kleding hebben aangetrokken, krijgt u de vieze kleding mee naar huis. Brengt u dan wel de volgende keer weer een nieuwe reserve set aan kleding mee.
Om verwisseling van kleding te voorkomen, verzoeken wij u alle kleding van de naam van uw kind te voorzien. Zodra uw kind gaat kruipen of lopen, zijn stevige pantoffels gewenst om mee te nemen. Bij binnenkomst kunt u de schoenen op het schoenenrek in de gang plaatsen en de pantoffels aantrekken. Voor ieder kind is er een plastic bakje met zijn of haar naam erop. Hierin kunt u alle spullen van uw kind kwijt. Jassen kunnen in de gang aan de kapstok worden gehangen. Ieder kind heeft een eigen 'luizenzak' ter preventie van hoofdluis, deze hangen, voorzien van de naam van uw kind(eren), aan het haakje. Verzoek om de jassen hierin op te bergen en de zak nauwkeurig af te sluiten.
Buitenactiviteiten
Als het weer het niet toe laat om buiten te spelen, wordt er door de pedagogisch medewerkers een binnenactiviteit georganiseerd. Deze activiteit zal aangepast worden aan de behoefte van de kinderen die op dat moment aanwezig zijn op de groep. Denk hierbij aan een stormbaan met speelkussens en materialen voor verschillende beweegspelletjes.
Openingstijden
Indien u iemand dringend wilt spreken buiten de reguliere openingstijden, dan kunt u telefonisch contact opnemen met Marianne Wassink, mobiel 06-26730136.
Vakantie
Ziektebeleid
In het belang van het kind is de stelregel bij SpeelOkee dat zieke kinderen het kinderdagverblijf niet kunnen bezoeken. Een ziek kind voelt zich het fijnst bij zijn ouder(s)/verzorger(s). Daarnaast wordt ook gekeken naar besmetting/ontstekingsgevaar en aandacht-verdeling van de andere kinderen op het kinderdagverblijf. Wij zijn van mening dat een kind met een afwijkende lichaamstemperatuur niet ziek hoeft te zijn of zich zo te voelen, maar dat een kind met een normale temperatuur wel degelijk ziek kan zijn of zich zo kan voelen.
Wanneer wordt een kind als "ziek" gezien?
- Wanneer het kind duidelijk niet lekker in zijn vel zit, erg hangerig en huilerig is en/of klaagt over pijn.
- Als een kind meerdere malen aanhoudend spuugt, braakt of diarree heeft, waardoor het extra verzorging en aandacht nodig heeft die wij (op dat moment) niet kunnen bieden.
- Bij een enkele (besmettelijke) kinderziekte. Dit om uitbreiding van de ziekte tegen te gaan en het voorkomen van ontstekingen aan bijvoorbeeld open blaasjes van het kind.
Als uw kind ziek is en niet naar SpeelOkee kan komen, verzoeken wij u vriendelijk dit telefonisch aan de pedagogisch medewerker door te geven. Het is voor ons van belang dat wij weten wat voor ziekte uw kind heeft in verband met eventueel besmettingsgevaar en het informeren hierover aan andere ouders/verzorgers. In geval van een (besmettelijke) infectieziekte handelen wij volgens ons Protocol Infectieziekten en laten wij ons, bij twijfelgevallen, door de GGD adviseren. Wanneer er sprake is van een heersende kinderziekte dan worden alle ouders hiervan op de hoogte gesteld via de informatiedeuren en/of via de mail. Als het kind met lichte ziekte verschijnselen binnen wordt gebracht, dan zullen wij dit even aankijken. Wanneer blijkt dat het kind zich echt niet lekker voelt, de verschijnselen duidelijker zijn of verergeren, dan wordt er contact opgenomen met de ouders/verzorgers met het verzoek het zieke kind te komen halen. In het belang van het kind is het erg belangrijk dat er tijdens het brengen duidelijk wordt aangegeven of het kind zich hiervoor al niet goed voelde of heeft gevoeld. Hierdoor voorkomen we dat wij de verschijnselen als "eerste" verschijnselen aanzien en het ziektepatroon kunnen onderschatten. Wanneer het kind een verhoogde/verlaagde temperatuur heeft, zal dit met regelmaat worden gecontroleerd en worden de ouders/verzorgers hiervan op de hoogte gebracht. Vanaf ± 6 maanden is dit geen absolute graadmeter meer om te bepalen of een kind ziek is. De pedagogisch medewerker informeert de ouders/verzorgers en overlegt of het noodzakelijk en/of gewenst is dat het kind moet worden opgehaald. Er worden op het kinderdagverblijf geen pijnstillende of koortsverlagende middelen toegediend aan de kinderen, ook niet op verzoek van de ouders. Wij verzoeken u dringend aan ons door te geven als uw kind voor aankomst bij SpeelOkee pijnstillende of koortsverlagende middelen heeft gekregen. Indien een kind bijvoorbeeld paracetamol heeft gekregen voor aankomst bij het kinderdagverblijf, kunnen wij ons geen duidelijk beeld van de klachten vormen die het kind heeft. Immers het “medicijn” onderdrukt de klachten zoals pijn en een eventuele ontsteking en de koorts. Als het “medicijn” is uitgewerkt treedt er vaak in een zeer korte periode een temperatuurverhoging op. Dit kan koortsstuipen en warmtestuwing tot gevolg hebben, met alle gevaren die hierbij horen. Per dag zijn er voldoende pedagogisch medewerkers aanwezig die in het bezit zijn van een Kinder-EHBO certificaat. Deze medewerkers zijn in staat acuut te handelen bij calamiteiten. Bij twijfel zal direct contact worden opgenomen met de dienstdoende huisarts in de regio of indien noodzakelijk direct met het alarmnummer 112.
Meer informatie over de diverse kinderziekten, de verschijnselen of de oorzaak kunt u vinden op de website van de GGD. www.ggdzhz/infectieziekten.nl of op de website www.RIVM.nl.
Meer informatie over eventuele wering op ons kinderdagverblijf kunt u vinden in het Schema Infectieziekten.
Aanvragen van het omzetten van dagdelen
Contracten en Facturatie
Extra dagen opvang
Voor overige incidentele opvang (buiten de 6 dagdelen van de SpeelKaart) kunt u een aanvraagformulier invullen welke bij de pedagogisch medewerksters te verkrijgen is. Hieraan zijn wel kosten verbonden, die jaarlijks worden bepaald aan de hand van de kostprijs van een kindplaats. Als uw kind een dag of dagdeel extra is geweest (buiten de 6 dagdelen van de SpeelKaart), wordt dit in rekening gebracht op de maandelijkse factuur welke automatisch wordt geïncasseerd. Opvangdagen die niet worden ingevuld door ziekte van het kind, vakantie of sluiting, kunnen niet worden gecompenseerd in dagen en/of geld.
Compensatie Nationale Feestdagen
Vanaf januari 2013 bieden wij aan, om de nationale feestdagen te compenseren. Hierbij geldt ook, dat de bezetting van de groep de plaatsingsmogelijkheid bepaalt. Deze dagen kunnen in overleg met de pedagogisch medewerkster worden opgenomen.
Medicijnen
Wat mogen pedagogisch medewerksters wel en wat niet ? Pedagogisch medewerksters mogen niet het injecteren van enige vloeistof en geen zuurstof toedienen. Ook het geven van zetpillen die koorts onderdrukken mag niet.
Pedagogisch medewerksters mogen wel drankjes geven, vernevelaars, zalven smeren en druppelen na invulling en ondertekening van een medicijnverklaring door ouders/verzorgers.
Download de medicijnverklaring.
Inentingen
Leeftijd | Vaccinaties |
2 maanden | DKTP -1 + HIB - 1 |
3 maanden | DKTP - 2 + HIB - 2 |
4 maanden | DKTP - 3 + HIB - 3 |
11 maanden | DKTP - 4 + HIB - 4 |
14 maanden | BMR - 1 |
4 jaar | DTP - 5 |
Verjaardagen
Wij adviseren de ouders/verzorgers de kinderen geen snoep te laten trakteren. Bij de pedagogisch medewerksters kunnen ouders/verzorgers informatie krijgen over leuke en gezonde traktaties.